Izložba slavskih kolača u Mladenovcu

Ilustracija: slavski kolači, foto: Jaca Stanković
Ilustracija: slavski kolači, foto: Jaca Stanković

U organizaciji Udruženja „Od predaka za budućnost“, pod pokroviteljstvom gradske opštine Mladenovac, u Domu kulture u Vlaškoj održana je četvrta manifestacija „Izložba slavskih kolača“. Na izložbi su se predstavili pojedinci i udruženja sa svojim rukotvorinama, hranom i pićem, u duhu tradicije i običaja našeg naroda.

Prisutne je pozdravio predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić.

„Poštovani domaćini, uvaženi organizatori, dragi gosti, hvala vam na lepom dočeku i trudu koji ste uložili u organizaciju ove manifestacije, koja se tradicionalno održava već četvrti put u našoj opštini i mesnoj zajednici Vlaška.
Slavski kolač, kao najdublji deo naše kulturne tradicije, je tema stalne inspiracije ruku koje ga prave. U današnjem savremenom tempu života, te ruke koje ga stvaraju i ukrašavaju nisu samo ruke naših žena, već je sve više i pekara koji ga proizvode po svim našim pravoslavnim običajima.
Želim da naglasim da izložba slavskih kolača, a kojoj svake godine sa zadovoljstvom prisustvujem, predstavlja jedinstveno i autentično umeće naših žena, koje svoju inspiraciju za ukrašavanje slavskih kolača nalaze, ne samo u veri i tradiciji našeg naroda, već i u neposrednom okruženju i prirodi. Naš srpski domaćin, gde god da živi, slaveći svoju krsnu slavu ne samo da odaje poštovanje svom porodičnom svecu, već se seća i svojih predaka od kojih je nasledio tradiciju. A slavski kolač, kao simbol naše vere i porodice, okuplja nas oko slavske trpeze u porodičnom miru i radosti.“
Opština Mladenovac poslednjih godina posebnu pažnju posvećuje i sa radošću pomaže održavanje manifestacija koje za cilj imaju očuvanje i promociju kulturnih vrednosti i tradicije našeg naroda i našeg kraja. Na taj način, ime našeg grada i naših sela se pročulo i daleko van granica naše zemlje.
Čestitam organizatorima na ideji i želji da sačuvaju ovaj deo srpske tradicije i da je prenesu mlađim naraštajima. Čestitam i svim dobitnicima nagrada za najlepše ukrašene slavske kolače“, rekao je Glišić.

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su učenici OŠ“Bora Lazić“ i KUD “Šumadija“ iz Vlaške, kao i gosti iz Svrljiga. Na kraju programa, vlasnicima najlepših slavskih kolača dodeljene su nagrade.

Povezano

Iz ove kategorije