Šta raditi kada je otežano prašenje

Ilustracija: svinje i prasići, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: svinje i prasići, foto: Svetlana Kovačević Domaćinska kuća

Početak prašenja krmača može se organizovano pratiti nedelju dana pred prašenje kada dolazi do vidnih spoljašnjih promena i pokazatelja na telu krmače. Naime, četiri  dana pre prašenja jasno se uočava nateklo tkivo u predelu vagine. Na dva dana pred prašenje dolazi do ubrzanog nalivanja vimena telesnom tečnošću koje nešto kasnije prelazi u mleko. Znatne promene u ponašanju krmača zapažaju se na 24 h pre partusa, pa krmače ispoljavaju veću nervozu, pokušavaju da naprave gnezdo i pojačavju agresivnost time što grizu ogradu i opremu i grebu pod. Na 6 sati  pre partusa iz vimena se lako istiska mleko, a uporedo ligamenti karlice postaju labavi ( opuštaju se). Svega pola sata pre porođaja krmača leži na boku,počinju porođajni bolovi a iz vagine počinje da istiše (curi) amnionska tečnost. Normalno prašenje traje 2-3 sata,  ali vreme prašenja varira od 0,5-10 h. Uglavnom traje duže kod starijih krmača u odnosu na prvopraskinje. Nakon prašenja, zdrava i normalna prasad instiktivno traže suvo i toplije mesto, a onda počinju da njuškom masiraju vime dok ne pronađu sisu i mleko.

Međutim, prašenja nemaju stalno normalan tok,već često mogu biti sa lakšim ili težim komplikacijama.Uglavnom se javljaju sledeće poteškoće: trajanje prašenja produži se na više od 5 sati, prasad se rađaju u intervalu dužem od jednog sata,kontrakcije abdomena ne omogućavaju da se izbaci prase ili posteljica, ne može se utvrditi koje prase je poslednje izbačeno. Za otežano prašenja postoji niz razloga koji su uzrokovali nastale probleme i to su:

Prase zaglavljeno u porođajnom kanalu; preveliki plodovi; uska karlica; krivine u uteresu pogotovo kod prvopraskinja; lenjost uterusa izraženija kod starijih krmača; muskulatura materice (uterusa) se zamara pa su poslednja prasad koja su po pravilu krupnija u opasnosti od zagušenja; Zid materice (uterusa) zbog pomoži kod predhodnih prašenja; mumuficirana prasad;

Da bi se otklonili problemi u zavisnosti od nastale situacije treba pružiti pravovremenu pomoć prema predviđenom redosledu postupaka: najpre oprati ruke, a potom oprati genitalni ulaz vodom i sapunom; staviti široku rukavicu (širetu) za tu namenu i namazati je gelom; pažljivo staviti ruku u vaginalni otvor; pažljivo dohvatiti glavu praseta , tj .očnu duplju; ako je prase postavljeno unatraške uhvatiti ga za koleni deo ; ako je neophodno vezati prase porožajnom omčom; -pažljivo izvući prase; sa praseta ukloniti fetalne membrane, posušiti ga i postaviti na vime.

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »