Evo ko je lider u organskoj proizvodnji

U selu Njegoševo, tačnije salašu, na Bečejskom putu, kod Bačke Topole, nalazi se farma porodice Tružinski.

Gazdinstvo se bavi organskom poljoprivredom,  gaje autohtone sorte pšenice, speltu, pir jednozrnac , pir dvozrnac i  stado Podolskog goveda.

Gazdinstvo se 10 godina bavi organskom proizvodnjom, trenutno rade 64 ha,i organska proizvodnja je uključena u biodinamičku proizvodnju. Imaju kupca iz Nemačke koji zahteva biodinamičku proizvodnju.

Porodica Tružinski gaji speltu, koja ima istoriju dužu od jednog milenijuma. Zbog niskog prinosa ova je žitarica na neko vreme nestala sa naših polja , kao i njen vredan plod sa naših trpeza.

Na tradicionalan način uzgajaju stado Podolskih goveda , specifičnog mesa, koje je u svetu poznato, po tome, što spada u red onih koji imaju sertifikat zdrave hrane. Jedino je meso, koje prilikom kuvanja ili pečenje ne gubi masu, već je količina ista i pre i posle, spremanja. Danas se sve više okrećemo zdravoj ishrani, tako da se  spelta nalazi ponovo na našoj trpezi.

Ilustracija: Sabolč Tružinski, Foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Sabolč Tružinski, Foto: Svetlana Kovačević

,, Prilikom izrade integralnog brašna , celo zrno (klica i omotač)se melju, tako da se u brašnu koje se dobije, nalaze vitamini, i nadmašuju energetsku vrednost brašna, današnjih žitarica. Naš osnovni proizvod je brašno odličnog kvaliteta od 100 % organske spelte, istakao je naš sagovornik Sabolč Tružinski i dodao:

,, Od speltinog brašna proizvodimo i stavljamo u promet beskvasni hleb. Takođe, pravimo i testenine od granulata koji  se melje u vertikalnom kamenom mlinu i koji sadrži optimalne količine vlakana vrhunskog kvaliteta, koje čuvaju naš probavni trakt. Sadržaj mekinja čisti zid creva. Testenine ne sadrže jaja, ne raspadaju se i ne lepe se, jer se način kuvanja ovih testenina razlikuje od kuvanja običnih.

Tehnologija za izradu testenine od spelte je usavršavana 3 godine. Svojim proizvodima snabdevaju 38 prodavnica zdrave hrane a hlebom od spelte i jedno privatno obdanište. Dostavu rade sami jednom nedeljno. Od lane imaju u ponudi i organski mak koji je prvi put posejan, na površini od 1,5 ha .

Ilustracija: Spelta, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Spelta, foto: Svetlana Kovačević

U svojoj ponudi imaju i zeleni sok, od neoljuštenog  semena za sejanje dobija se zelena trava spelta, koja se presuje i dobija se sok. Dnevno se može konzumirati na prazan stomak, od 0,5 dj do 1dl. Sok je rudnik minerala i vitamina za održavanje zdravlja, kod bolesnih pomaže brže ozdravljenje.

Na tradicionalan način uzgajaju stado Podolskih goveda , specifičnog mesa, koje je u svetu poznato, po tome, što spada u red onih koji imaju sertifikat zdrave hrane. Jedino je meso, koje prilikom kuvanja ili pečenje ne gubi masu, već je količina ista i pre i posle, spremanja. To je bila osnova da krenu i u ratarsku proizvodnju organske-zdrave hrane pa su od 2012 . godine i regitrovani , kao takva farma. Imaju niz proizvoda od spelte – spelta celog zrna, brašno od oljuštenog zrna, testenina od spelte, hleb, zeleni sok, oblande. Proizvodnja zelenog soka od spelte vrši se od isklijalog neoljuštenog semena. Tehnologija za izradu testenine od spelte je usavršavana 3 godine. Svojim proizvodima snabdevaju 38 prodavnica zdrave hrane a hlebom od spelte i jedno privatno obdanište. Dostavu rade sami jednom nedeljno. Od lane imaju u ponudi i organski mak koji je prvi put posejan, na površini od 1,5 ha .

Danas je ova proizvodnja zastupljena na 23 ha. Od kultura je najzastupljenija spelta. U današnjem modernom vremenu čovek se vraća prirodi, starim vrednostima i organskoj proizvodnji jer uviđa razliku. Tako spelta ponovo dobija na značaju a zbog povećane tražnje uzgaja se kao organska pšenica bez upotrebe hemijskih sredstava. Skuplja je od obične pšenice jer su prinosi manji ali vredi svako zrno.

Sabolč, ističe da gajenje alternativnih vrsta, pomaže smenu useva u plodoredu , svaka od tih  biljaka ima svoje specifičnosti koje joj daju mogućnost  da se uspešno  uzgaja na našim prostorima.

Posebno je ponosan na testeninu od integralnog brašna,koja je u zemljama okruženja pa i šire,pobrala pohvale.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

26.12.2023.

Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

14.11.2023.

Važna pravila u organskoj proizvodnji

06.11.2023.

Biodistrikt prvi u Srbiji, ali i u regionu – Ekipa za ponos

31.10.2023.

Poseta organskom gazdinstvo u selu Rajković

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca