Starijim poljoprivrednicima dozvoljeno da rade na njivi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici donela teške odluke čiji je cilj zaštita zdravlja građana, među kojima je odluka da se zabrani izlazak na ulice građanima starijim od 65 godina u gradovima, kao i starijim od 70 godina u ruralnim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika.

Vučić je rekao da je druga mera veoma oštra i odnosi se na sve ostale građane, koji od sutra, u periodu od 20 časova uveče do 5 časova ujutru, neće smeti da budu na ulici.

Od ove zabrane izuzeti su oni koji su na radnom zadatku, kao i oni koji rade treću smenu, dodao je predsednik.

On je rekao da su ove nove, rigorozne mere, donete u cilju borbe protiv širenja virusa korona u našoj zemlji.

Vučić je naveo da su najveća žarišta u Srbiji tri grada koja su značajno pogođena – Beograd, Kikinda i Niš, a nešto manje Čačak.

On je rekao da jedan deo poljoprivrednog stanovništva između 65 i 70 godina mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe, ali da je neuporedivo manje izložen riziku.

Napravićemo izuzetak, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko mladih ljudi, a tamo gde ne uspemo otvorićemo prodavnice za te penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć, naveo je predsednik Srbije.

Otvorićemo, kako je objasnio, supermarkete samo za njih između 4 i 7 nedeljom ujutru, obezbedićemo im masku i razmak između njih da mogu da kupe potrepštine za narednih sedam dana, da niko ne ostane gladan i bez namirnica.

Predsednik Srbije je izjavio i da su nužne oštre kazne za nepoštovanje mera koje država donosi, uključujući kršenje propisane samoizolacije.

On je naveo da je u poslednjih dan-dva u Srbiju, i pored svih molbi našim građanima iz inostranstva da ne dolaze, ušlo 35.836 ljudi, odnosno približno 45.000 u dva dana.

Prema njegovim rečima, od oko 7.600 ljudi koliko je kontrolisano i kojima je propisana samoizolacija – njih 5.954 je pronađeno kod kuće, ali 1.653 nije.

Vučić je dodao da je korona u Niš stigla preko Lugana, u Kikindu preko Milana, kao i u Beograd, i ponovio da će za kršenje naložene izolacije biti izricane oštre kazne, jer nadležni nisu donosili mere zbog politike, već zbog zaštite zdravlja ljudi.

Predsednik Srbije je rekao da će vojska pod kontrolu staviti sve granične prelaze, svih 17 migrantskih centara u zemlji, kao i sve bolnice.

Takođe, on je istakao da je Kina odobrila Srbiji svu pomoć koju smo tražili za borbu protiv koronavirusa, pri čemu se prva velika isporuka očekuje u subotu pre podne.

Vučić je naglasio i da Srbija ima hrane na pretek i da planira da je, nakon procene, izveze susedima koji je nemaju.

Što se prehrambenih proizvoda tiče, mislim da je Srbija u boljem stanju nego EU kada je reč o veleprodaji i maloprodaji, istakao je on i dodao da ne postoji nijedna zemlja EU koja ima bolje snabdevanje prodavnica.

Vučić je potvrdio da se neće smanjivati plate državnom sektoru, a da će od 1. aprila, kao što je obećao, biti povećane plate svim zdravstvenim radnicima za 10 odsto, kao i da niko neće izgubiti posao u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, NBS je reagovala i stavila moratorijum na isplate kamata, pri čemu neće teći ni zatezne kamate, dok je Vlada donela nekoliko važnih i dobrih mera vezanih za neplaćanje računa za februar, mart i april, a ukoliko bude potrebno, učiniće isto i za  majske račune.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

22.02.2024.

Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca