Da li će korona uticati na prehrambenu industriju

Prehrambena industrija u Srbiji trenutno nije ugrožena, tražnja je povećana, radi se u tri smene i zalihe sirovina su velike, a jedino što može da negativno da utiče na njihove prihode jeste eventualni skok cena inputa, ocenio je agroekonomista Milan Prostran za eKapiju.

Prema njegovim rečima, zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica proizvođačima neće umanjiti prihode, osim ako ne poskupi gorivo, struja i sredstva za amortizaciju.

– Pritom, nadam se da ovo neće potrajati, jer ako se to desi, mogle bi da stradaju sirovine, naročito kada je reč o voćarima i povrtarima, a koje srećom još nisu prispele – rekao je Prostran za naš portal.

Na pitanje da li ćemo imati problema sa izvozom žitarica s obzirom na pad cena u svetu zbog velikih rezervi, naš sagovornik ocenjuje da situacije kao što je ova sa korona virusom još jednom ukazuju na potrebu reindustrijalizacije prehrambene industrije u Srbiji.

– Srpski prehrambeni sektor je većinom izvoznik sirovina, a svaki zemljotres i krizu na svetskom tržištu hrane prvo osete ovi proizvođači. Naša prehrambena industrija je decenijama uništavana i sporo se oporavlja, ali mora da se okrene finanlnoj preradi – zaključio je Prostran.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca