Ovo je vredna krmna biljka

Sudanska trava je biljka sa snažnim korenovim sistemom . Stablo je visoko, uspravno i može dostići 2-3 metra visine. Ona se koristiti u ishrani goveda i drugih preživara. Ima veće zahteve prema toploti, a manje prema vodi, što odgovara stočarima ispod Save i Dunava čija je skoro sva proizvodnja u suvom ratarenju. Visoki prinosi i dug period korišćenja u godini je još više čine važnom krmnom kulturom .

Nije izbirljiva prema zemljištu, trpi i lakša i teža zemljišta , čak i ona koja nisu mnogo povoljna za ostale krmne kulture.

Dobri predusevi su leguminoze i usevi gustog sklopa , koji ne ostavljaju zakorovljeno zemljište. Sama sudanska trava dobar je predusev za jare kulture.

Osnovnu obradu izvesti na na dubinu 25-30 cm tokom jeseni do početka zime. Predsetvenu pripremu uraditi neposredno pre setve , setvospremačem,  kvalitetno, što podrazumeva da se dobro poravna i usitni površina zemljišta do mrvičaste strukture, sa tvrdom posteljicom na dubinu setve.

Količinu, način i vreme primene đubriva je najbolje i jedini ispravno uraditi po preporuci stručnog lica za to nakon obavljene agrohemijske analize zemljišta. Okvirno, treba znati da su potrebne količine đubriva 160 kg/ha azota (N), 80 kg/ha fosfora (P₂O₅) i 60 kg/ha kalijuma K₂O.

Za setvu sudanske trave važi pravilo da se seje nakon setve kukuruza , a pravi trenutak je kada kukuruzi iz prvih rokova setve počnu da niču. Ako smo nesigurni, pošto je biljka osetljiva na niske temperature poslednja dekada aprila, sam početak maja je optimalno vreme setve. Kao naknadni usev seje se od 15. maja do 15. juna, a postrno u prvoj polovini jula. Za postrnu setvu je važno ako je moguće obezbediti navodnjavanje. Na lakim zemljištima seje se dublje, na težim pliće. I setva se obavlja na dubinu od 2-5 cm, a optimalna dubina setve je od 3-4 cm.

Ako sudansku travu sejemo da bi je koristili za zelenu masu međuredni razmak je od 25cm, sa 25-30 kg/ha semena , a u slučaju da je koristimo kao seno seje se gušće na međuredni razmak od 12.5 sa količinom semena od 40-50 kg/ha . Posle setve sudanske trave obavezna mera je valjanje površine posejane parcele.

Sudanska trava posejana u optimalnom roku se većinom koristi za spravljanje silaže i senaže, a iz kasnijih rokova setve kao zelena masa za ishranu ili kao seno. Ima visok stepen bokorenja pa daje više otkosa godišnje .

Sudanska trava koja se koristi za spravljanje senaže kosi se u fazi kada je biljka visoka 90-100 cm a kada se koristi za upotrebu kao sveža zelena masa kosi se pre početka metličenja, ne treba čekati da se formira metlica. Preporuka je da se kosidba obavlja na visinu 10-15 cm. U većini godina ima 3-4 otkosa, pa samim tim je značajna krmna biljka za sva goveda, a naročito mlečna grla kod kojih povećava mlečnost.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.01.2024.

Agrotehnika jarog ječma

28.12.2023.

Krmna biljka sa specifičnim osobinama

05.12.2023.

U kakvom su stanju usevi ozimih strnih žita u Pirotskom kraju

02.11.2023.

STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

16.10.2023.

Razgradnja žetvenih ostataka dodavanjem bakterija i gljiva humifikatora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca