Voćari muku muče

Ilustracija: voćarak, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: voćarak u Českoj, foto: Svetlana Kovačević

Ovih dana je zbog mrza najviše  stradala kajsija, potom breskva, rana šljiva i trešnja. Mnogi su preduzeli mere zaštite od mraza, neki su se oglušili o savete stručnjaka i upozorenja meteorologa, a bilo je i onih koji u voćnjake prethodnih noći nisu ni ušli jer nisu na vreme dobili dozvole za kretanje posle 17 časova pa se nisu usudili da krše ograničenja koja je država propisala.

Profesor Keserović, koji je i predsednik Udruženja voćara Vojvodine, kazao je da je kajsija promrzla 95 odsto zbog temperatura i do minus šest stepeni između 22. i 23. marta. Zasadi ovog voća najveći su u Vojvodini, u Podunavlju na području između Beograda i Smedereva i u okolini Čačka.

Keserović je rekao da je zbog frontalnog hladnog talasa kajsija propala i u voćnjacima na nekoliko stotina metara nadmorske visine.

Niska temperatura je uništila, kako je rekao,60 do 70 odsto breskve i rane šljive, zatim značajno trešnje, dok su jabuke i višnje otpornije i šteta će biti minimalna.

On je rekao da je pre dolaska hladnog talasa upozorio vlasnike voćnjaka da preduzmu neke mere i da ako nemaju mašine frost baster (mrazolovce) koje u voćnjak ubacuju topao vazduh, bar zadime voćnjak paljenjem bala slame.

Hidrometeoroški zavod i za večeras je najavio oblačno vreme uz slab mraz, kao i provejavanje slabog snega lokalnog karaktera. U Sremu, Beogradu, na jugu Banata i Bačke, u Pomoravlјu, istočnoj Srbiji, Šumadiji i na planinama duvaće umeren i jak istočni vetar, zbog čega će lokalno doći do stvaranja snežnih nanosa, naročito u oblasti Homolјa. Zbog niske temperature očekuje se i zaleđivanje mokrih površina.

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »