Kako je mraz uticao na kajsiju

Ilustracija: cvet kajsije, foto: pixabay
Ilustracija: cvet kajsije, foto: pixabay

Prof.dr Zoran Keserović je uradio analizu kajsija u ravničarskom delu na većim nadmorskim visinama,  i u mestima koji su vodeći po proizvodnji kajsije, to je podunavski region u Miokovcima kod Čačka i u Vojvodini. “Po mojoj proceni u ravničarskom delu između 85 do 90% kajsije je izmrzlo. Očekujem da će u Srbiji biti smanjen rod ove godine od 80 do 85%. Podignuto je jako dosta zasada kajsije,  i mislim da ako bi bila normalna godina da rod može da se ostvari čak i 35000 do 40.000 tona. Ja se plašim da smo  ove godine izgubili preko 25.000 tona. To je bio jedan frontalni hladan talas i niske temperature su iznosile od minus 3,  pa čak u pojedinim lokalitetima i do minus 7 stepeni celzijusovih” rekao je prof. dr Zoran Keserović koji je gostovao na Happy TV.

On je podsetio da svaka temperatura od minus 4 u fazi cvetanja i precvetavanja kod kajsije nanosi ogromne štete . On se ovom prilikom ogradio i rekao da je moguće  da na većim nadmorskim visinama, recimo na Fruškoj Gori, nešto ostalo, pogotovo kod onih sorti koje pokazuju veću otpornost. Od naših sorti koje su vodeće i ove godine je NS6 pokazala jednu od najvećih otpornosti na niske temperature. Pored kajsije imali smo značajno izmrzavanje kod trešnje,  i to ne samo ove godine, nego poslednje 3,4 godine.

Ads code goes here