Šteta negde oko 40 miliona eura

Ilustracija: kruške, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: kruške, foto: Svetlana Kovačević

Ja očekujem rodnu godinu što se tiče voća, osim kod kajsija i delimično trešnje i ranih sorti breskvi, ali mi imamo takođe i prvu polovinu aprila meseca. Preporučujem proizvođačima da ostave još koju balu slame, ukoliko se pojave niske temperature, ali tada šljiva može da se nađe u precvetavanju, trešnje u precvetavanju, jabuka u početku cvetanja neke sorte i u cvetanju i to su osetljive faze, moraju se u narednom periodu pripremiti da spreče da ne bi došlo do izmrazavnja”.

“Moja procena je da su sad štete negde oko 40 miliona eura, ako ostane kao što je sadašnje stanje.

Osvrćući se na na proizvodnju šljive Keserović je rekao da ima beznačajnih izmrzavanja uglavnom kod ranih sorti i naveo je primer na Rimskim Čančevima gde je bilo -5,1 Čačanska lepotica je izmrzla svega 15%, Čačanska rodna svega 10%, a potencijal je jako veliki.

Što se tiče jabuke najveće izmrzavanje je kod crvenog delišesa,  i kod njega se mora  voditi računa prilikom sadnje, da se biraju veće nadmorske visine. “Ono što smo primetili  kod jabuke da na dvogodišnjim granama pupoljci su slabije razvijeni i oni su manje osetljivi, zato rezidbom treba ostavljati nabojite rodne grančice koje su dosta otpornije na niske temperature” kaže dr Keserović i savetuje da kod hemijskog prerađivanja plodova proizvođači budu jako obazrivi.

Kada je reč o krušci ona je bila u fazi razmicanja cvetova u cvasti, tako da  temperatura od minus 5,5 nije nanela značajnije štete možda 15 do 20%, ali ukoliko su temperature bile niže do minus 7 tu mogu da se očekuju značajna izmrzavanja. Zbog toga i kod kruške moramo voditi računa o izboru sortimenta.

Ako se odlučite za zaštitu paljenjem bala slame treba ih rasporediti na 10 metara.

Povezano

Iz ove kategorije