Prodaja „viška“ pčela

Ilustracija: pčela, foto: pixabay.com: autor: Katja
Ilustracija: pčela, foto: pixabay.com: autor: Katja

Produktivnost u pčelarenju diktira jedno pravilo: Ako u toku jednog dana uspevate da pregledate trideset društava, rad oko tridesetprvog predstavlja gubljenje vemena, a ukoliko na vaš kamion za prevoz pčela staje 60 košnica, 61. će uvek stvarati trošak.

Mnogi pčelari su u plan borbe protiv varoe uvrstili i odrojavanje pčelinjih zajednica. Tokom cvetanja uljane repice ili gloga počnu sa odgojem matičnih larvi, u bagremu formiraju mini oplodnjake, a nakon medobranja od svake medare odvoje roj za tek sparene matice.

Ovim postupkom se iz osnovne zajednice „uklanja“ i deo varoe (sa svakim ramom legla 5% do 8% od ukupnog broja krpelja). Nakon tretmana protiv varoe, rojevi se razvijaju normalno a pčelar ih upotrebljava u skladu sa potrebema. Na kraju sezone ove zajednice su, gotovo po pravilu, vitalnije od starki.

Nakon zimovanja, iz nastalog „fonda“ se nadoknade normalni zimski gubici pčelinjih društava a krajem cvetanja jabuke ostatak ponudi tržištu. Moguće je prodati maticu, pojedinačno ramove legla i pripadajuće pčele, ili kompletno društvo sa ili bez košnice. U ovom trenutku cene su najviše u sezoni.

Što je pčelinjak sa većim brojem košnica, ovaj plan dobija više značenja. Popravka košnica nakon višegodišnje upotrebe iziskuje više rada od vrednosti novonabavljene opreme. Izdvajanje, isecanje i čišćenje ramova starog saća i topljenje voska, u postupku redovne zamene, na ovim pčelinjacima predstavljao bi obiman posao. Mnogo je jednostavnije, i u vremenu više isplativo, formirati, odnegovati i prodati roj. Nema ničeg nečasnog u ovom postupku. Većinu kupaca u ovo vreme čine oni koji osnivaju ili obnavljaju pčelinjak. Oni će od kupljenog roja formirati još jedan i izgraditi dosta novog saća. Za pčelara koji se tek upoznaje sa svetom pčela, svaki posao, pa i popravka košnica ili pretapanje saća, donose zadovoljstvo.

Ukupni prihodi od pčela koji se ostvaruju u aprilu nisu veliki, ali su dovoljni da pokriju troškove pčelinjaka za celu sezonu.

Povezano

Ilustracija: Selidba, foto: Tatjana Mrdak

Seoba pčela

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na

Opširnije »

Iz ove kategorije