Kako protiv rutave bube

Ilustracija. zasad šljive, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija. zasad šljive, foto: Svetlana Kovačević

Na teritoriji koju pokriva PSSS Negotin koštičave vočne vrste zavisno od lokaliteta nalaze se u fazi „belih balona“do faze puno cvetanje.

Prilikom obilaska voćnjaka uočeno je prisustvo rutave bube (Tropinota hirta) na cvetovima šljive, trešnje i breskve. S obzirom da je pomenuta štetočina polifagna vrsta (napada gajene i korovske biljke) i da pričinjava štetu hraneći se cvetnim pupoljcima i cvetovima, oštećujući prašnike i tučak usled čega ne dolazi do zametanja plodova potrebno je vršiti njeno suzbijanje.

Kako se ovaj insekt pojavljuje u vreme cvetanja kada su u voćnjacima prisutni i oprašivači suzbijanje se ne vrši isekticidima već treba primeniti mehamičke mere zaštite i to:

  • Postavljanje posuda bele ili plave boje u većem broju po obodu parcele, a manji broj rasporediti u centralnom delu parcele. U posude se sipaju voda, deterdžent i mirisne materije koje privlače rutavu bubu (sok od jabuke, cimet, pivo, negro bombone ili kupovni atraktanti). Posude redovno pazniti kako bi se suzbio što veći broj jedinki.
  • Postavljanje VARb3k feromonskih klopki koje se sastoje od posude, poklopca sa levkom plave boje i mamac sa feromonskim mirisom. Feromonski miris privlači rutavu bubu koja upada u zamku.
  • U voćnjacima sa zatravljenim međurednim prostrom ostaviti maslačak, kako bi se rutava buba okrenula njemu i kako bi joj se odvukla pažnja sa voća.
  • Saditi namenski kulture koje cvetaju u vreme kada i voće, a to su uljana repica i facelija.

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »