Kako do dobrog prinosa dinje

Ilustracija: dinja, foto: pixabay
Ilustracija: dinja, foto: pixabay

U proizvodnji dinje važnu ulogu ima rano usmeravanje razvoja mlade biljke. Ako ostavimo biljku da se slobodno razvija, po pravilu dobijamo niži prinos. Za ovo je potrebno znanje o biologiji cvetanja ove biljke. Kao i sve tikvaste kulture, i dinja ima na istoj biljci muške i hermafroditne cvetove.

Važno je znati da se ženski tj. dvopolni cvetovi javljaju na bočnim granama 2. 3. i 4. reda i to na prvom ili drugom kolencu u pazuhu lista. Zato je važno blagovremeno pinciranje vrha stabla, da nepotrebne vreže ne bi uzimale hranu za rast plodova. Prvo pinciranje dinje se obavlja kada biljka dobije 4-5 pravih listova tako što se pažljivo otkine vrh sa vegetacionom kupom. Ova mera podstiče ubrzan razvoj nekoliko bočnih vreža, koje se formiraju u pazuhu svakog ostavljenog lista. Posle toga se ostavljaju samo dve najrazvijenije grane. Neki hibridi mogu da formiraju plodove i na njima, ali po pravilu tek na granama sledećeih redova se formiraju ženski cvetovi. Kada bočne vreže sa zametnutim plodovima malo odrastu i ojačaju, zakida se i njihov vrh.

Kod krupnoplodnih sorata ili hibrida ostavlja se 2-3 ploda, a kod sitnoplodnih i do 7.

Pinciranje se vrši kada plodovi dostignu veličinu oraha, ostavivši posle njih 3-4 lista. Sve nove zaperke – nove bočne grane, treba uklanjati, jer njihova zelena masa ne služi ničemu i samo izvlači hranu koja je namenjena za normalno razviće plodova.

Zahvaljujući pinciranju, veći deo hranljivih materija ide direktno u plodove, oni sazrevaju ranije, krupniji su, aromatičniji i slađi.

Po načinu rasta dinja je vrlo slična razviću krastavca, samo što se kod dinje ostavlja manji broj zaperaka i plodova zbog veće mase. Ovakav način orezivanja je pogodan i za gajenje na zemlji i na špaliru, samo što je pri vertikalnom vođenju vreže biljka bolje osvetljena i daje viši prinos.

Povezano

Iz ove kategorije