Šta treba uraditi pre bagremove paše

U maju postoje svi uslovi neophodni za lučenje voska i intenzivnu izgradnju saća: pčela ima mnogo, unos cvetnog praha je obilan, unos nektara zadovoljavajući, a temperaturni uslovi pogodni. Pre bagremove paše treba ove pogodnosti maksimalno iskoristiti, tim pre što je poznato da pčele u tihoj paši izgrađuju pravilno radiličko saće namenjeno za smeštaj legla. Osim toga, u tihoj paši (unos do 1 kg na dan) lučenje voska i gradnja saća ne snižava letnu aktivnost pčela i ne smanjuje količinu donetog nektara.

Kad nastupi glavna paša, pčelinja društva, po pravilu, ne bi trebalo angažovati da izgrađuju plodišno saće. Za to postoji više razloga. Prvo, tada pčele veoma brzo izgrađuju saće, spremajući ga prvenstveno za trenutne potrebe, tj. odlaganje nektara. Za takve potrebe, pravilnost ćelija uopšte nije bitna. Zato, u takvom saću ima mnogo nepravilnih (budućih trutovskih) ćelija. Drugo, zbog mnogo pčela u košnici i relativno visokih temperatura podložni su deformisanju i satna osnova i mlado tek izgrađeno saće ubrzano napunjeno nektarom (medom). Često se dešava da se takvo (neočvrslo) saće pod opterećenjem pokida („sroza“). Ako se to i ne desi, u intenzivnoj paši biće napunjeno medom (umesto leglom) i duži period igrađe ulogu pregradne daske.

Deliće gnezdo na dva dela, matica će zalegati u jednom od njih, a u drugi deo, po pravilu, neće prelaziti. Treće, za izgradnju saća tokom intenzivne paše anagažuje se veliki broj pčela koje bi inače donosile nektar i prerađivale ga, što može uticati na smanjenje iskorišćenja paše i povećanje gubitaka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

19.01.2024.

Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

27.09.2022.

Prehlađeno leglo

05.05.2022.

Radovi u maju na pčelinjaku

01.03.2022.

Na šta pčelari sada treba da obrate pažnju

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca