Zašto dolazi do smanjenog prinosa krastavca

Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.
Ilustracija: krastavac u plasteniku, foto: G.Đ.

Zakasnela sadnja na otvorenom

Ukoliko sadite krastavac iz rasada, potrebno ga je izneti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih materija. Što je rasad mlađi, on će se bolje prilagoditi klimatskim uslovima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrtari rasad sade već u drugoj sedmici, nakon rasta mladih biljaka.

Pregusta sadnja

Izbegavajte sadnju rasada suviše blizu, jer biljka mora “disati”. Ukoliko su biljke suviše blizu jedna drugoj, krastavci će biti manji i izloženiji gljivičnim oboljenjima. Optimalni razmak između biljaka bi trebao biti najmanje 20 cm, a između redova – metar i više. U staklenicima i plastenicima ovaj razmak može biti i veći, kako bi krastavci dobili više sunčeve svjetlosti, pa tako i bolje rasli.

Nepravilna rotacija useva

Ukoliko krastavce uzgajate nekoliko godina na istom prostoru, vremenom će doći do smanjenog prinosa, a biljke će biti podložnije bolestima. Isto važi i ako biljke posejete ili posadite posle tikvi, dinja ili bundeva. Zbog toga je važno voditi računa o rotaciji useva. Krastavci će odlično uspeti na zemljištu na kome je pre njih bio rani kupus ili karfiol. Kao predusev mu odgovaraju i krompir, grašak, repa, paradajz, a na isto mesto ga sadite svake četvrte godine.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja

Ukoliko krastavci nisu pričvršćeni i usevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Orezivanje je važno, jer se regulira plodnost, kojom se kontrolira veliki broj plodova, kako bi se dobio što bolji kvalitet. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini 7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti.

Nepravilno zalivanje krastavaca

Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebali trpeti sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvetanja biljke, oslonite se na kišu, a posle toga zalivajte oko korena. Ne bi trebali koristiti jako hladnu vodu, jer i to utiče na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke.

Uzgoj krastavaca na jakom suncu

Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svetlom mogu lako dobiti opekotine na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polusenci. Ukoliko je teško pronaći takvo mesto, sadite ih uz biljke koje će im osigurati senu. Na primer, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju štititi krastavce od jakog sunca.