Da li uklanjati zaperke ili ne

Čim paradajz dostigne visinu dovoljnu za vezivanje, počinje rast zaperaka. Zaperci su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike. Slikovito rečeno, to su bočni izdanci koji se pojavljuju u „pazuhu“ listova paradajza. Mogu narasti do u nedogled i potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

Zaperke je najbolje uklanjati čim se uoče, odnosno dok su mali. Zaperci se lako kidaju, a možete ih ukloniti rukom, oštrim nožem ili makazama, samo pazite da ne oštetite stablo. To bi trebalo da radite na svakih 3 do 5 dana.

Zaperci su začeci novih grana koji se javljaju u „pazuhu“ svakog lista kod paradajza. Paradajz je pre svega jak i razgranat zeljasti žbun, pa ako ne bismo skidali zaperke, on bi nabujao u gustu zelenu masu. Plodova bi bilo u velikim količinama, ali bi oni postali znatno sitniji.

Imajte na umu da zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Mnogi naši baštovani ne zakidaju zaperke verujući da će ukoliko ostave veliku količinu bočnih izdanaka dobiti i više plodova ili da oni jednostavno neće smetati biljci ako i ostanu na njoj. Ali ti plodovi su onda veoma sitni i često neupotrebljivi, jer biljka ne može kvalitetno da hrani toliko mnogo izdanaka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

23.10.2023.

Kada je vreme za vađenje rena

17.10.2023.

Uspešna proizvodnja paradajza

25.09.2023.

Postavljanje oslonca kao mera nege useva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca