Prednosti folijarne ishrane

Poslednjih godina procesi usvajanja hraniva folijarnom ishranom se detaljno proučavaju da bi se utvrdilo u kojoj je meri moguće zadovoljiti potrebe biljaka nanošenjem hranljivih elemenata preko lista. Ovakvo interesovanje bazira se na činjenici da unošenje hraniva preko zemljišta za vreme vegetacije vrlo često ne daje očekivane rezultate, naročito u slučajevima kada su, iz nekog razloga nedostupna biljci (suša, negativne karakteristike zemljišta, nedovoljno razvijen korenov sistem i sl).  Stoga je ishrana biljaka preko lista jedan od najčešćih načina prevazilaženja ovog problema. Naime, u sušnim godinama đubriva uneta preko zemljišta ostaju, zbog nedostatka vlage, potpuno neaktivna i kao takva nedostupna biljci. Bez folijarne prihrane biljke u ovakvim uslovima ne mogu dati normalan i kvalitetan prinos.

Folijarna đubriva, još uvek nedoumica poljoprivrednim proizvođačima, treba da se isključivo koriste kao dopunska, u dobrom programu ishrane biljaka preko zemljišta, ili pri održavanju zdravstvene kondicije biljaka, u stresnim uslovima biljaka posle oštećenja od mraza, insekata, grada, bolesti idr., i u periodu cvetanja i plodonošenja. U ovom periodu potrebe biljaka su veće u ishrani nego što korenov sistem može da obezbedi hraniva, čak i kada je višak hraniva ili hranjivih elemenata prisutan u zemljištu.

Folijarna đubriva se koriste onda kada se ne predvidi dovovoljna israna ili kada se pojave prvi simptomi nedostatka nekog mikro ili makro elementa. Folijarna đubriva se koriste kada se formira velika lisna masa pri čemu se lakše može usvajati velika količina hraniva. Mlado lišće brže i bolje usvaja hraniva. Primer za to je da 1 kg cinka iz đubriva za folijarnu ishranu ima isti efekat kao 12 kg cinka adsorbovanog putem korenovog sistema, ili 1 kg fosfora odgovara 20 kg fosfora iz zemljišta.

Folijarna đubriva nalaze veliku primenu u povrtarstvu, voćarstvu, integralnoj proizvodnji, pri čemu se koriste najčešće u fazi cvetanja, a upotreba se ponavlja u više navrata i posle određenih broja dana od prethodnog tretiranja, u zavisnosti od kulture koja se tretira.

Kao zaključak možemo izvesti, da upotreba folijarnih đubriva isključivo služi kao dopunska, kao pomoć zemljišnim đubrivima, odnosno, kad već imamo dobru ravnotežu hraniva u zemljištu što se postiže organskim i mineralnim đubrivima.

Danas se na tržištu mogu naći različita folijarna đubriva koja se mogu primeniti na svim gajenim biljkama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

08.12.2022.

Đubrenje šljive

11.04.2022.

Đubrenje jabuke i breskve

08.04.2022.

Kako do dobrog prinosa suncokreta

07.04.2022.

Đubrenje uljane repice

07.03.2022.

Đubrenje vinograda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca