Kako napraviti kombinovani voćnjak

Retka je pojava da se u novije vreme sretnu dve voćne vrste u istom zasadu u naizmeničnim redovima. U cilju boljeg iskorišćenja prostora, odnosno međurednog rastojanja u uzgoju svih voćnih vrsta, od momenta sadnje do momenta pune rodnosti, moguće je zasnovati neki međusev. Poželjno je da taj međusev budu neke leguminozne biljke ili neke povrtarske kulture,  koje ne smetaju normalnom razvoju glavne voćne vrste. Domišljati proizvodjači taj slobodan medjuredni prostor koriste zasnivajući druge voćne vrste sa kraćim životnim vekom i koje neće štetiti glavnoj voćnoj vrsti radi koje se voćnjak i podiže , a sve radi sticanja bolje ekonomske dobiti Takav je slučaj sa ribizlom i jagodom.

 Jagoda je najčešće u intenzivnoj eksploataciji trogodišnja kultura. Gaji se uz primenu najsavremenije agrotehnike, na bankovima(gredicama) zastrvenim PVC folijom i postavljenim sistemom kap po kap. Đubrenje se pored meliorativnog vrši fertirigacijom.Razmak sadnje živića je 25 X 25 cm na jednoj gredici u međuredu ribizle. Ribizla se sadi na rastojanju 2,5 -2,8 m X 1 m.U redove ribizle postavljaju se takodje cevi kap po kap i obavezno navodnjavanje u vreme sušnog perioda.

Nakon 3 godine kada potencijal rodnosti jagode znatno opadne, redovi ribizle zauzimaju veliki deo meuđureda , ribizla počinje sa intenzivnim rodom, uklanja se jagoda, folija icevi kap po kap iz jagode. Prestaje proizvodnja plodova jagode a počinje proizvodnja ribizle.  Ovakva pojava kombinovane sadnje u cilju boljeg iskorišćenja zemljišnog prostora može se primeniti i još kod nekih voćnih vrsta.  Tako se može sresti kombinovan zasad oraha i breskve U ovom slučaju breskva se sadi u međuredu oraha , tako da dok orah do desete godine počne intenzivno da rađa i svojom krunom zakloni veći deo međurednog prostora, za to vreme breskva je imala vremena da donosi rod nekolikož godina. Naravno ovo je značajno za aridnija i vinogradarska područja gde se breskva tradicionalno gaji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.06.2023.

Aktuelni tretmani trešanja i višanja

26.04.2023.

Sokovi za zdrav život

17.11.2022.

Jesenje prskanje koštičavog voća

18.07.2022.

Kako su proizvođači prošli sa oblačinskom višnjom

11.07.2022.

Berba u 2022. godini

10.06.2022.

Trešnjina muva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca