Gajenje kineskog kupusa

Ilustracija: kineski kupus, foto: pixabay.com. autor: Albert Dezetter
Ilustracija: kineski kupus, foto: pixabay.com. autor: Albert Dezetter

Kineski kupus je jednogodišnja biljka zbog kratke vegetacije i relativno dobre otpornosti na niske temperature,  pogodan je za gajenje kao drugi ili naknadni usev, pri prolećnoj sadnji brzo procveta. Može gajiti kao naknadni ili kao izrazito rani usev. Ako se gaji u proleće kada je dug dan i u uslovima viših temperatura vrlo brzo procveta i ne formira glavicu. Dve vrste kineskog kupusa postoje, pravi kineski kupus koji ne formira glavicu i pekinški kupus koji obrazuje glavicu. Koristi se u ishrani kao varivo i kao salata, isključivo u svežem stanju, jer se ne može kiseliti.

Za proizvodnju kineskog kupusa zemljište treba obraditi odmah nakon skidanja prethodnog useva do 20 cm. Nakon obrade treba pristupiti površinskoj pripremi zemljišta radi što boljeg usitnjavanja zemljišta i ocuvanja rezervi vlage. Treba upotrebiti 80-90 kg azota, 40-50 kg fosfora i 90- 100 kg kalijuma po hektaru u čistim hranivima. U našim uslovima najbolje je proizvoditi direktnom setvom semena na stalno mesto, i to od polovine do kraja jula.

Potrebno je 1-1,5 kg semena po hektaru seje se u redove na razmak redova 50-60cm a izmedu redova i 20-30 cm u redu. Nega kineskog kupusa ogleda se u međurednoj kultivaciji sve dok biljke ne sklope redove. Treba ga redovno i obilno zalivati jer je kineski kupus veoma osetljiv na nedostatak zemljišne i vazdušne vlage.

U toku vegetacije treba obaviti jedno prihranjivanje azotnim dubrivom i to polovinom od ukupne kolicine azota 200 kg KAN-a ili 100 kg Urea-e po hektaru. Prihrana se izvodi u vreme intezivnog rasta rozete listova. Štetočine su kaoi na običnom glavičastom kupusu – buvači, kupusna muva, kupusar, kupusna sovica, kupusni moljac i druge. O zaštiti od štetočina treba voditi računa narocito u prvom delu vegetacije. Kineski kupus se odlikuje relativno kratkom vegetacijom oko 60 dana, izuzetno neke sorte do 90 dana. Ako se seje krajem jula i početkom avgusta, za berbu stiže kraj oktobra i početkom novembra. Težina glavice je 1-2 kilograma, neke sorte mogu imati i teže glavice. Prinos je 40- 60 tona po hektaru. Nakon berbe kineski kupus može dobro da se čuva u svežem stanju čak i do dva meseca.