Koji organski proizvodi se najviše izvoze

Ilustracija: organski proizvodi, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: organski proizvodi, foto: Svetlana Kovačević

Najveći deo proizvedenih sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji se izvozi. Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača.

Po podacima Uprave za carine u 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, a vrednost izvoza je iznela  29.75 miliona evra,  od čega voće i proizvodi od voća čine preko 28,7 miliona evra.

U poređenju sa prethodnom godinom ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih 4 godina za preko 11 miliona evra.

 

   Vrednost izvoza organskih proizvoda 2016-2019.godine

Godina          Vrednost izvoza u milionima evra

2016   18,9

2017    23,2

2018   27,42

2019   29,75

Izvor: Uprava carina

 

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske Unije, a  najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza. Posle Nemačke najviše organskih proizvoda je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD,  Austriju i Belgiju.

Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede je koncentat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Da bi organski proizvodi mogli da se plasiraju na inostranom tržištu potrebno je da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da su proizvođači u Srbiji, koji se bave izvozom organskih proizvoda,  osim u skladu sa domaćim propisima sertifikovani i u skladu sa propisima EU, NOP-u (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište) i drugim propisima/standardima.

 

 

 

 

 

Kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji u Srbiji obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije,  a za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vopdoprivrede je ovlastilo šest kontrolnih organizacija.

 

Povezano

Iz ove kategorije