Pomoć sa 2.000 sertifikovanih sadnica

Opština Nova Varoš i Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ pomoći će sa po 2.000 sertifikovanih sadnica malina ukupno 50 seoskih gazdinstava koja imaju želju da se bave ovom vrstom voćarske proizvodnje. Za realizaciju projekta „Unapređenje voćarstva na teritoriji opštine Nova Varoš“ obezbeđeno je 100.000 sadnica sorte vilamet iz matičnog zasada pomenutog udruženja, a svaki od zainteresovanih voćara dobiće sadnica za podizanje 10 ari malinjaka.

Ukupna vrednost projekta je 13 miliona dinara, a za besplatne sadnice maline od sredine juna će moći da konkurišu nosioci poljoprivrednog gazdinstva, koji nisu stariji od 50 godina. U opštinskoj upravi kažu, da će donaciju od 2.000 sadnica čija je vrednost oko 600 EUR, dobiti samo ono prijavljeno gazdinstva koje pripremi zemljište za sadnju u skladu sa savetima struke.

– Malinjak od 10 ari može da obradi jedna porodica bez pomoći sa strane, i da na njemu ostvari solidan prihod, a upravo razvoj ovakvih malih porodičnih biznisa u poljoprivredi predstavlja jedan od uslova opstanka i razvoja ruralnih područja kakvo je naše. Ujedno, kroz ovaj projekat želimo i da unapredimo voćarsku proizvodnju kroz podizanje novih plantaža maline, za koju postoji siguran plasman i organizovani otkup – kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja Zlatni breg.

Novi malinjaci biće podignuti po principima savremene voćarske proizvodnje. Opština Nova Varoš i pomenuto udruženje formiraće Komisiju za monitoring i evaluaciju projekta, koja će imati zadatak da obavlja selekciju prijavljenih parcela, kao i da kontroliše primenu agrotehničkih mera pre i tokom sadnje.

– Stručnjaci koji će biti angažovani na ovom projektu svojim znanjem i prisustvom pomoći će da sve tehnološke i agrotehničke mere budu urađene pravovremeno i u skladu sa pravilima struke. Opština će u okviru projekta finansirati agrohemijsku analizu zemljišta na prijavljenim parcelama. Sprovođenje mera popravke plodnosti zemljišta će obavljati svako domaćinstvo na osnovu preporuka akreditovane laboratorije, dok će opština obezbediti neophodno đubrivo – kaže Živković.

U novovaroškom kraju malinja se gaji na oko 60 hektara, što je znatno manje nego u susednim opštinama Priboj i Prijepolje, gde je malinarstvo poslednjih godina u ekspanziji. Malinjaci su uglavnom manje površine, 10 do 15 ari, a najviše ih je u selima na nižoj nadmorskoj visini, sa pitomijom klimom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

02.10.2023.

Gajenje maline u zaštićenom prostoru

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca