Više od običnog zaćina, a možete ga gajiti

Ilustracija: Mirodjija, foto: Pixabay
Ilustracija: Mirodjija, foto: Pixabay

Mirođija je je dvogodišnja biljka koja ima vrlo debeli koren, zato je za uzgoj potrebna veća posuda. Može da naraste do 120 cm, a odgovara joj toplo, ali opet ne previše vruće mesto. Spada pod vrstu korova, stoga je zapravo vrlo zahvalna za uzgoj (može rasti i u posudi s drugim biljkama), a berite je kada se cvetovi otvore i kada semenke poprime smeđu boju. Dobra stvar kod mirođije je i to što se upotrebljava cela biljka (koren, stabljika, cvet i listovi). Najbolje prinose daje na neutralnim zemljištima s dubokim i rastresitim oraničnim slojem a na kiselom i močvarnom zemljištu ne uspeva. Osnovnu obradu obaviti u jesen a u proleće treba obaviti predsetvenu pripremu koja za cilj ima ravnanje površine kako bi se obezbedilo ravnomerno i ujednačeno nicanje useva.

Đubrenje treba prilagoditi tipu zemljišta i načinu proizvodnje. Ako se mirođija gaji za herbu treba povećati količinu azotnog đubriva a ukoliko se gaji za plod onda se povećava količina fosfora. Pozitivno reaguje na đubrenje organskim i mineralnim đubrenjem.

Za proizvodnju herbe mirođija se može sejati u proleće (mart-april) ili postrno (jul-avgust) na razmak redova 12-24 cm. Ukoliko je namenjena za proizvodnju etarskog ulja i ploda, setva treba da bude tokom marta s razmakom između redova 24-36 cm.

Mirođija ima male potrebe za toplotom. Seme klija već na 3 stepena C, a biljka najbolje raste na temperaturi 15-17 stepeni. Nema velike potrebe za svetlošću, ali pri slabom osvetljenju biljke se izdužuju i manje su aromatične. U početnim fazama rasta ima velike potrebe za vlagom, a kada se dobro ukoreni postaje otporna na sušu. Kasni letnji usevi moraju se ipak navodnjavati. Đubri se sa stajnjakom pod predhodni usev. Uspeva posle svih povrtarskih vrsta. U bašti se često gaji kao međuusev, po obodu leja, pored voda za navodnjavanje.

Za gajenje mirođije u kućnim uslovima je potrebno da se izaberu sorte koje su otporne na promene temperature, koje su otporne na bolesti i koje su dosta plodne. Takva je sorta mirođije – Gribovski.

U bašti mirođija može rasti na gotovo svakakvom zemljištu. Uspešno gajenje mirođije kod kuće je moguće ako imate plodnu mešavinu zemljišta, koja bi trebalo da bude prethodno pripremljena.

Od jeseni je potrebno da se pripremi rastresito zemljište i da se pomeša sa neutralnim zemljištem za sobne biljke. Naravno, sve to treba uraditi pre sejanja.

 Žetva plodova se obavlja kada najveći deo štitova dobije žućkastu boju. Prinos herbe u fazi mlečno-voštane zrelosti je 15-20 t/ha tj. 25-55kg/ha etarskog ulja a zrelog ploda 800-1000 kg/ha.

Prerada herbe podrazumeva sušenje u hladu u tankom sloju na promajnom mestu ili u sušarama na 40ºC kako bi se očuvala zelena boja. Prirodno sušenje obično traje 4-6 dana. Destilacija etarskog ulja se izvodi vodenom parom kada biljke malo provenu.

Povezano

Iz ove kategorije