Kako sprečiti toplotni stres kod životinja

Ilustracija: farma krave, foto: S.K.
Ilustracija: farma krave, foto: S.K.

Toplotni stres se javlja kao rezultat kombinacije delovanja spoljašnjih faktora tj. povišene temperature (preko 25° C) i povećane vlažnosti vazduha (više od 75%) što negativno utiče na zdravlje i produktivnost mlečnih krava.

Ambijentalni uslovi u objektima za držanje krava, naročito kada se radi o vezanom sistemu držanja u našim uslovim, najčešće nisu adekvatni a nedostaci dolaze do izražaja upravo u toplim i sparnim letnjim danima kada su temperature izuzetno visoke. Visoke temperature uz povećanu vlažnost vazduha sa ne uređenom ventilacijom objekta dovode do toplotnog stresa što za posledicu može imati narušeno zdravstveno stanje grla i drastičan pad proizvodnje mleka.

Karakteristični simtomi ovakvog stanja su: dahtanje životinje (ubrzano i plitko diše), životinja ima povišenu telesnu temperaturu prepoznatljivu na dodir, ubrzan puls, nesiguran hod, uplašen pogled, povećane zahteve za pijaćom vodom, smanjeno konzumiranje hrane u toplijem periodu dana. Da bismo preventivno delovali i sprečili ovu negativnu pojavu potrebno je preduzeti oderđene preventivne mere a to su: Obezbediti ispuste za slobodno kretanje životinja 24 časa dnevno, snabdevene pojilicama sa kvalitetnom pijaćom vodom dostupnom svim grlima.

Smanjiti broj grla po jedinici površine u gusto naseljenim objektima. Na krovovima obezbediti veći broj otvora. Ugraditi ventilatore, jer u letnjim mesecima kad su temperature jako visoke često nije dovoljna samo prirodna ventilacija. Održavati higijenu grla i higijenu ležišta u suvom i čistom stanju.

Životinje hraniti u hladovini. Zbog smanjenog apetita životinje hraniti energetski sadržajnijim, lakše svarljivijim obrokom. U toku hladnijeg doba dana (veći deo obroka davati u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima). Instalirati ventilatore koji će obezbediti unutrašnje  strujanje vazduha kako bi životinje imale osećaj zahlađenja tj.subjektivni osećaj niže temperature u objektu. U štalama instalirati sisteme za kvašenje (orošavanje) krava.

Zbog obilnijeg znojenja i češćeg mokrenja povećano je izlučivanje mineralnih materija te je potrebno povećati unos minerala K,Na,Mg. Prilikom izgradnje novih objekata voditi računa o zootehničkim normama čija primena garantuje obezbeđivanje što boljih zoohigijenskih uslova koji su neophodni za održavanje zdravlja i produktivnost grla.

Povezano

Iz ove kategorije