#Okvir

Podrške

Magi Dimitrovgrad

Gazdinstvo porodice Ivanov od 2005. godine uzgaja stare i ugrožene rase domaćih životinja među kojima se izdvajaju balkanski magarci i karakačanske ovce, kao i balkanske koze, domaći brdski konji, karakačanski psi i druge. Ove rase predstavljaju svojevrsno osiguranje za opstanak savremenog stočarstva i riznicu dragocenih gena vezanih za otpornost, izdržljivost i specifičnost proizvoda.

Gazdinstvo, smešteno između Parka prirode „Stara planina“ i Specijalnog rezervata prirode „Jerma“,  nastoji da putem proizvodnje izuzetno cenjenog magarećeg mleka i izradom sapuna poveća upotrebnu vrednost i obezbedi opstanak magaraca koji predstavljaju jednu od najmalobrojnijih vrsta domaćih životinja u Srbiji. Pedesetak umiljatih i radoznalih magaraca uzgaja se na lokaciji iznad Dimitrovgrada , na pašnjaku površine 6ha.  Njihovo albuminsko mleko se koristi za jačanje imuniteta, ali i kao potpora u tretmanu pojedinih bolesti. Magareće mleko, razne vrste lekovitog bilja i eteričnih ulja koriste se za izradu nekoliko vrsta sapuna  „Magi“.

U blizini magaraca je i najveće stado crne karakačanske ovce u Srbiji. Oko 150 ovaca ove rase svakodnevno je na okolnim pašnjacima.

Ovo i još dvadesetak drugih gazdinstava na području opštine Dimitrovgrad čine okosnicu očuvanja genetičkih resursa domaćih životinja u ovom delu Srbije, a ujedno su doprinela tome da Opština Dimitrovgrad 2012. godine proglasi svoju teritoriju Parkom agrobiodiverziteta.

Gazdinstvo „Magi – Dimitrovgrad“ je otvoreno za individualne i grupne posete kako bi što veći broj dece i odraslih bio upoznat sa značajem očuvanja starih rasa domaćih životinja.

Povezano:

Ilustracija: sirevi, foto: Svetlana Kovačević

Kako do dobrog sira

Proizvodnju sira na poljoprivrednim gazdinstvima teško je zamisliti bez primene odgovarajućih mlekarskih kultura i dodataka koji proizvodnju sira usmeravaju u željenom pravcu, smanjuju štete i

Opširnije »

Radno vreme ekspozitura:

Radno vreme Kontakt centra: