Šta treba uraditi na pčelinjaku u ovom periodu

Posle povoljnog prolećnog razvoja pčelinjih zajednica, sledili su  izuzetno loši vremenski uslovi,  pogotovu u toku cvetanja bagrema i kasnije, što kao rezultat ima vrlo lošu godinu za pčelare,  što se tiče prinosa meda.

U ovom trenutku kod jakih društava zalihe meda u košnicama su vrlo male,  dok kod srednje jakih i slabih društava,  unos nektara iz spoljne sredine nije bio dovoljan za ishranu legala,  te su matice kod takvih društava smanjile,  ili prestale sa zaleganjem pri čemu je došlo do slabljenja ionako slabih pčelinjih zajednica.

Iz tog razloga neophodno je da pčelari u ovom trenutku pregledaju pčelinje zajednice utvrde zaliha hrane, količinu legala i pristupe prihrani šećernim sirupom. Sirup praviti tako da odnos šećera i vode bude 1:1.

Broj zimskih pčela sa kojima će društva biti uzimljena u mnogome će zavisiti od unosa polena u nardnom periodu. U ovom trenutku unos polena iz spoljne sredine je jako dobar te se nadamo da će se uz “pravovremenu prihranu pčelinjih zajednica” stvoriti optimalni uslovi za zaleganje mladih pčela, jačanje pčelinjih zajednica i akumulaciju hrane potrebne za ishranu zimskih pčela u narednom periodu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca