Kako brati plodove aronije

Ilustracija: Aronija, foto, Nikola Milošević
Ilustracija: Aronija, foto, Nikola Milošević

U zavisnosti od namene, plodovi se mogu brati u pvc burad 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno.

Moguća je i mehanizovana berba mašinama koje se primenjuju pri berbi crne ribizle. Upotrebljavaju ih u Nemačkoj, Poljskoj, Finskoj. Ove zemlje imaju velike površine pod ovim voćem, pa je i isplativost primene ovih mašina opravdana. Učinak ovih kombajna je 0.25- 0.30 ha po času.

Ubrani plodovi aronije mogu se čuvati i do 2 meseca na temperaturi od 10 °C i relativnoj vlazi 80 – 85 %, odnosno 3 – 4 meseca na temperaturi 2 – 3 °C, čuvanje na hladnom ima pozitivan uticaj na transformaciju tanina i kiselina u plodu. Poboljšava se odnos šećera i kiselina, tako da plodovi gube oporit ukus i postaju slađi. Plodovi aronije sadrţe povećane količine tanina i polifenola (antocijana, flavonola, fenolnih kiselina) koji plodovima daju opor i manje pogodan ukus, međutim sve gore pomenute fenolne komponente spadaju u vrlo značajne antioksidanse.

Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, dţemova, ţelea. Isceđen sok od ploda aronije ima intenzivno crvenu boju koja je vrlo stabilna zbog čega je vrlo cenjen kako u prerađivačkoj i prehrambenoj tako i u farmaceutskoj industriji.

Plodovi namenjeni sušenju slaţu se na lese u dva do tri sloja i suše na temperature od 60 oC. Standard za suve plodove zahteva posedovanje 25 % suve materije i vlažnost ne veću od 18 %. Plodovi za sušenje moraju biti čisti bez prisustva plesni i truleži. Takve plodove treba odstraniti još kada se stavljaju na lese. Osušeni plodovi mogu se čuvati u običnim skladištima i do dve godine.

Povezano

Iz ove kategorije