Šta je sa prodajom traktora

Ilustracija: Traktori, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: Traktori, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

U Srbiji je u prvoj polovini ove godine ukupno prodato 1.574 traktora, dok je u istom periodu u 2019. godini prodato njih 1.560, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Iako su uslovi poslovanja otežani usled pandemije, prodaja traktora u Srbiji zabeležila je blagi rast u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prethodne, navodi se na portalu PKS.

Ads code goes here

Značajan porast prodaje zabeležen je posebno kod traktora snage od 18 do 37 KW (u periodu januar-jun 2020. godini prodato je 744 traktora, u odnosu na 267 prodata primerka 2019. godine).

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije koja je uvela niske carinske stope na uvoz komponenti za industrijsku montažu traktora (do 1 odsto), podstaknuta je prodaja pet domaćih kompanija koje se bave sklapanjem i plasmanom ove vrste traktora“, navode u PKS.

Porast prodaje ove vrste traktora omogućen je, kažu, i zahvaljujući Javnom pozivu za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini, koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) i podsticajnim merama koje su predviđene u javnom pozivu.

Prema ovom pozivu, podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 posto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi…

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

„Dodatno ohrabrenje predstavlja i činjenica da je zabeležen i porast prodaje traktora sa preko 130 KW. U prvoj polovini ove godine prodato je 58 traktora ove snage, prema prodatih 49 primeraka u isto vreme prošle godine“, navodi se na sajtu Komore.