Septembar na pčelinjaku

Ilustracija: pčelinjak, foto: S.K.
Ilustracija: pčelinjak, foto: S.K.

Tokom septembra potrebno je u pčelinjaku nastaviti sa sledećim radovima koji su početi u avgustu mesecu: proveru količine hrane i kvaliteta meda i jesenji pregled pčelinjih društava i spajanje slabijih društava

Septembar je poslednji mesec kad se bez velikih troškova mogu obezbediti dovoljne količine hrane za prezimljavanje, predprolećni i prolećni razvoj. Prihranjivanje treba završiti do 15 septembra. Zato početkom septembra treba proveriti količinu hrane u košnici. Nepoklopljen med u saću treba proveriti tim pre što pčele medljikovac ne poklapaju.

Medljikovac je pravi otrov za pčele u zimskom periodu, pa ga treba obavezno odstraniti iz košnice. Sav nepoklopljen med treba odstraniti iz plodišta, a naročito iz onog dela gde se očekuje da će biti zimsko klube. Umesto njih staviti ramove sa visokim vencem poklopljenog meda.

Potrebno je još jednom proveriti i izvršiti eventualne korekcije i reviziju pčelinjeg društva, a pre svega pčelinjeg gnezda. Poslednji je momenat da se odstrane okviri sa mladim i nedovoljno izgrađenim saćem, kao i okviri sa starim i dotrajalim saćem. Okvire sa leglom pomeriti ka sredini plodišta, a levo i desno od njih okviri sa polenom i medom.

Izvršiti spajanje slabijih društva sa jačim, osim u slučajevima kada se u slabijim društvima nalazi mlada matica koju treba sačuvati za proleće.

U ovom mesecu skoro redovno dešava se najjači napad osica i stršljenova na pčelinja društva. Oni mogu naneti veliku štetu. Ima više načina suzbijanja ovih štetočina, kao na primer, polivanje vrelom vodom njihovog legla ili petroleumom koji se zatim zapali. Mogu se uništavati i postavljanjem boce od bezbojnog stakla tako što se u njih sipa do polovine pivo, koje je predhodno malo zaslađeno. Flaše se stavljaju na svaku drugu ili treću košnicu.

Treba izvršiti kontrolu prisustva varoe u košnici, pa ako je ima, treba obaviti još jedno tretiranje. Tretiranje izvršiti nekim od preparata za borbu protiv nje (amitraz, mravlja kiselina, oksalna kiselina, apigard…) Nastaviti sa stimulativnim prihranjivanjem.

Povezano

Iz ove kategorije