Osnovna obrada zemljišta i priprema za setvu

Osnovna obrada zemljišta je veoma važna, jer od kvalitetno uređenog oranja zavisi blagovremena i kvalitetna prolećna setva.Pravilna obrada zemljišta je izuzetno značajna jer ona treba da održi i popravi njegovu strukturu, fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva. Smena useva u toku godine u intenzivnoj proizvodnji, intenzivno đubrenje i navodnjavanje narušavaju strukturu i smanjuju plodnost zemljišta.

U svim granama biljne proizvodnje posle žetve ostaju korenovi i nadzemni žetveni ostaci. Na gazdinstvima koja nemaju stoke, slama, kukuruzovina i ostaci drugih biljnih vrsta ostaju kao sporedni proizvodi.“ Ovi sporedni proizvodi biljne proizvodnje mogu se iskoristiti na više načina: kao stočna hrana neposredno ili u prerađenom i oplemenjenom obliku, kao sirovina za dobijanje celuloze, papira, iverice i sl., kao prostirka u stočarstvu, kao sirovina za spremanje veštačkog stajnjaka i komposta i neposrednim uključivanjem u procesu korišćenja organske materije zaoravanjem u zemljište.

Zaoravanje se obavlja odmah po završetku žetve ili berbe i to tako što se žetveni ostaci usitne i ravnomerno raspodele po površini parcele. Zbog stvaranja “azotne depresije“ preporuka je da se zajedno sa njima u zemljište unese i azot i to od 0,6-1 kg azota na 100 kg žetvenih ostataka.

Uglavnom treba prekinuti sa praksom paljenje žetvenih ostataka, pošto pored toga što je zakonom zabranjeno može izazvati i požare sa ogromnim posledicama, a i loše utiče na mikrofloru i plodnost zemljišta i korišćenje žetvenih ostataka kao „jeftin“ izvor energije, a obavezno ispoštovati preporuku o obaveznom zaoravanju žetvenih ostataka.

Oranje treba obaviti u toku jeseni i zime i to što ranije. Ukoliko se ne stigne, onda što ranije u proleće.Oranje se, po mogućstvu, obavlja odmah nakon završetka jesenje berbe. Međutim velika većina naših poljoprivrednika ne uspeva da to ostvari na vreme, što ne znači da treba čekati proleće. Svaki dan ili period lepog vremena treba iskoristiti. Preporučuje se čak i oranje po snegu. Ukoliko je snežni pokrivač mali, nekoliko santimetara i ako zemljište nije smrzlo dublje od 5-6 cm.Dubina oranja treba da bude 25 cm, a za šećernu repu do 35 cm. Na težim zemljištima dubina oranja je veća, a na lakšim plića. Oranje ne treba izvoditi u ovom periodu jedino na peskovitim zemljištima i parcelama koje se nalaze na većim strminama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.01.2024.

Agrotehnika jarog ječma

05.12.2023.

U kakvom su stanju usevi ozimih strnih žita u Pirotskom kraju

02.11.2023.

STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

27.10.2023.

Kada je vreme za setvu pšenice

16.10.2023.

Razgradnja žetvenih ostataka dodavanjem bakterija i gljiva humifikatora

09.10.2023.

Ovu su hemijske mere suzbijanja štetočina uljane repice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca