Kako prepoznati gljive na zrnu kukuruza

Zrno kukuruza je veoma dobar supstrat za razvoj mikroorganizama, pa ga pod određenim uslovima temperature i relativne vlage, kao i vlage u samom zrnu, većina patogena prouzrokovača truleži klipa naseljava još u polju. Patogene vrste gljiva mogu rasti unutar napadnutog klipa i zrna i širiti se na ostala zrna tokom berbe, transporta i skladištenja. Veliki je broj vrsta gljiva koje su izolovane iz zrna kukuruza, a od toga najbrojnije su vrste iz roda Fusarium, Penicillium и Aspergillus.
Fuzariozna trulež klipa je jedna od najrasprostranjenjijih bolesti kukuruza, a izazivaju je vrste F. proliferatum, F. verticillioides и F. Subglutinans. Ovaj tip plesnivosti je od posebnog značaja za kukuruz šećerac, a suvo i toplo vreme pogoduju razvoju oboljenja.
Ružičasta plesnivost klipa se javlja na klipu kukuruza, kako u polju, tako i u skladištima, a izaziva je vrsta F. graminearum. Tipičan simptom ove bolesti je pojava bledo ružičaste micelije najčešće na vrhu ili osnovi klipa, koja se pod povoljnim uslovima širi po celoj površini klipa. Oboljenje je često za vreme hladnog, vlažnog vremena od svilanja do berbe.

Penicilioznu plesnivost klipa izaziva više vrsta roda Penicillium. Kod nas su izolovane P. cyclopium и P. viridicatum, i ove vrste se lako adaptiraju na različite uslove spoljne sredine. Simptome koje izazivaju mogu biti različiti, od unurašnjeg obezbojavanja klice, do potpune pokrivenosti klipa plavičastozelenom micelijom.
Aspergiloznu plesnivost klipa izazivaju najčešće tri vrste roda Aspergillus – A. flavus, A. paraisiticus i A.glaucus. Oboljenje počinje od vrha klipa, a simptomi se uočavaju u vidu sivozelene puderaste micelije. Topla i suva leta pogoduju razvoju bolesti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.10.2023.

Razgradnja žetvenih ostataka dodavanjem bakterija i gljiva humifikatora

16.06.2023.

Uskoro izložba gljiva

26.05.2023.

Dani gljiva i bilja

28.10.2021.

Zašto dolazi do truleži plodova jabučastog voća

06.09.2021.

Koliko se može zaraditi od berbe gljiva

04.08.2021.

Rizik od pojave aflatoksina u kukuruzu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca