Šljiva dobre rodnosti

Šljiva Top Hit spada u kasne sorte, je velikoplodna i samoplodna. Stablo je visoko i ima široku rasprostranjenu krošnju. Počinje brzo donositi plod – u 3-4 godini od sadnje. Raznolikost je pogodna kako zamale, tako i za velike posede. Šljive se vežu na višegodišnjim i jednogodišnjim izdancima.

Da biste posadili sadnicu, trebate odabrati dobro osvetljeno mesto. Podzemne vode ne smeju biti bliže od 2 m.

Cveta srednje rano. Samobesplodna je sorta. Dobri oprašivači su: Haroma, Prezenta, Toper, Jojo, Hanita, Čačanska lepotica. Rano prorodi. Vrlo je rodna, ali prinosi variraju po godinama. Sklona je alternativnom rađanju.

Plod je krupan do vrlo krupan oko 50 g, jajastog obloka, ljubičasto-plave do tamno plave boje, prekriven obilnim pepeljkom.

Meso je zelenkasto-žute boje, čvrsto, sočno, slatko-blagonakiselog ukusa, sa vrlo prijatnom aromom. Kvalitet je vrlo dobar. Sadrži 20 % suve materije.

Koštica srednje krupna, eliptičnog oblika, sa malim udelom u masi ploda. Lako se odvaja od mesa.

Sorta je kombinovanih svojstava. Zbog krupnoće ploda posebno je pogodna za stonu potrošnju. Plodovi imaju dobru transportabilnost i sposobnost čuvanja.

Može biti interesantna kao pozna stona sorta za produžetak sezone potrošnje šljive. Ističe se po krupnoći i kvalitetu plodova, kao i dobroj rodnosti.

Povezano

Iz ove kategorije