Ideja za dobar biznis

Proleće provedeno u karantinu i izolaciji svakako ne možemo pamtiti po dobru, ali će Dragana i Marija, autorke instagram stranice “Ukusi juga”, pamtiti i po početku svoje gastro avanture. Prelistavanje slika i recepata sa njihove stranice nekad će vas podsetiti na bezbrižne dane detinjstva i sve ono što su pripremale naše bake, a nekad će vas, na krilima ukusa, odvesti u daleke predele, drugačije kulture i kulinarske tradicije.

Šta vas je inspirisalo da pokrenete stranicu Ukusi juga?

Ads code goes here

„Naše prijateljstvo je počelo sa polaskom u osnovnu školu. Odrastale smo zajedno u istoj sredini i u veoma sličnim porodicama u kojima se neguju tradicionalne vrednosti. Kad smo krenule na studije, jedna na Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu, druga na Filozofski fakultet u Nišu (odsek sociologija) naši putevi su se razdvojili, ali je drugarstvo nastavilo da živi. Iako sada živimo u različiim gradovima, svakodnevno šaljemo jedna drugoj fotografije, između ostalog razmenjujemo recepte i slike onog što spremamo.“

To je bilo posebno izraženo u toku proleća za vreme vanrednog stanja kad smo više nego inače provodile vreme u kući. U nekom trenutku samo se nametnulo pitanje: Zašto ne bismo napravile kulinarsku stranicu?

Kada se javlja ljubav prema kuvanju?

„Neraskidiv deo tradicije je i kulinarstvo, recepti naših baka koji se, poput starih priča, prenose sa kolena na koleno. Zajednička priprema hrane i zajednički obroci su dragoceni trenuci kad se okuplja cela porodica. U Vranju još uvek postoje zajedničke akcije pravljenja zimnice, tarane, prženice i slične hrane uz druženje i šale kada učestvuju i mladi i stari. Verovatno se u nekom od tih trenutaka i rodila ta ljubav.“

Kulinarstvo je kreativan proces koji, kad te jednom očara, postaje deo svakodnevnice.

Znamo da je jako teško odlučiti se, koji recept biste izdvojili kao najdrazi?

Kako je govorio Bora Stanković, naš čuveni zemljak: „Staro, staro mi dajte! Ovo što miriše na suh bosiljak i što sada tako slatko pada. Pada i greje, greje srce“ tako i mi najviše volimo vranjska starinska jela i pite.

„Jednoglasno možemo da kažemo da nam je najdraži recept tradicionalna vranjska pita od sukanih kora koja se zove zeljanik ako je sa zeljem ili propeć kada je sa sirom i jajima. Nas dve smo različitih kulinarskih senzibiliteta, jedna naginje više tradicionalnim receptima druga voli da eksperimentiše u kuhinji, zato se odlično dopunjujemo i naši recepti su raznovrsni.“

„Često se kod nas na stranici  mogu naći recepti za posna jela, recepti iz drugih zemalja, recepti koje same smislimo, ali se slažemo u jednom: da je najbitnije očuvati tradiciju, promovisati domaće proizvode i proizvođače.“

Slatko ili slano?

„Volimo sve ono što se slatko jede.“