Biljana Petrović: Svaka roba ima kupca i prati tržište

Ilustracija: Biljana Petrović, foto: Arhiva UAP
Ilustracija: Biljana Petrović, foto: Arhiva UAP

Prvi kontigent jabuka krenuo je juče iz Srbije za Indiju, iz Male Remete. Planirano je da godišnje bude izvezena količina u vrednosti od milion dolara. Izvoz jabuka, na indijsko tržište, biće realizovano od oktobra do juna, i to četiri ili pet kontejnera mesečno, istakla je Biljana Petrović, direktorka Uprave za Agrarna plaćanja, gostujući na RTS- u, i dodala:  Saradnja je počela pre 2,3 godine. Tražili smo i ispitivali tržišta. Što se tiče izvoza od juče, sve je usklađeno, i jabuke će putovati  30 dana brodom,  i stići će istog kvaliteta kao što su krenule odavde.  Prvo će stići 80 tona, ali  će se saradnja nastaviti i dalje.

Vlada Srbije otvara nova tržišta, pregovara  gde su naše mogućnosti za izvoz, jer mi kvalitet i količini imamo, istakla je Petrovićeva.

Srbija je prošle godine samo na izvozu jabuka ostvarila devizni priliv od oko 120 miliona dolara. Jabuka se nikada nije izvozila u Indiju.  Po njenim rećima malina je i dalje na prvom mestu sa 234 miliona dolara.

Uprava za Agrarna plaćanja, pomaže poljoprivrednicima kroz razne pravilnike.

,, Ako neko hoće da počne da se bavi proizvodnjom, konkretno proizvodnjom jabuka, može da podigne kredit sa subvencionisanom kamatom, od 1 do 3 odsto. Nakon podizanja zasada ima pravo na podsticaje, konkretno za voćarstvo, protivgradne mreže i sistem za navodnjavanje.  Povraćaj je od 50 do 65 odsto, zavisi gde se nalazi voćnjak.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca