Kako napraviti biljno đubrivo

Ilustracija: kopriva, foto: pixabay
Ilustracija: kopriva, foto: pixabay

Kada na duže vreme potopimo biljke u vodu, dolazi do vrenja i stvara se tečno đubrivo, odnosno zaštitno sredstvo.

Za pripremu đubriva i pesticida važi pravilo:

1 kg svežih biljaka na 10 l vode. Koristiti drvene bačve ili slične drvene posude. Poslužiće i plastične posude ako se priprema manja količina sredstva. Nikako se ne koriste metalne posude.

Možemo upotrebiti sveže i sušene biljke. Pošto potopimo biljke pokrijemo posudu rupičastim poklopcem ili mrežicom, da bi vazduh nesmetano proticao.Posuda treba da bude na toplom i sunčanom mestu i dalje od mesta stanovanja, da ne bi smetao neprijatan miris koji se razvija u toku vrenja. Da bismo izbegli neprijatne mirise možemo da dodamo manju količinu kamenog brašna. Tečnost u toku vrenja dosta će peniti i zbog toga posudu ne puniti do vrha vodom.Vrenje traje oko tri nedelje. Za to vreme,  svakog dana tečnost dobro izmešamo. Posle tri nedelje tečnost će postati tamna, tada prestaje vrenje i spremna je za upotrebu. Procedimo je i razredimo vodom u razmeri 1:10 i mozemo da đubrimo zalivanjem.

Kopriva pripremljena na ovaj način koristi se za suzbijanje vaši koje napadaju lišće i istovremeno jača biljke i đubri ih.Ako koristimo suvu koprivu umesto sveže ,količina je 200 gr na 10 l vode.

Pelin možemo koristiti protiv rđe, grinja, gusenica i mrava.U 10 l vode potopi se 300 gr svežih listova ili 30 gr suvih. Dovoljno je da pelin stoji 2-3 dana i ne treba razređivati.Preslicom možemo oterati crvenog pauka, zato što ona sadrži silicijumovu kiselinu. Koristi se i u cilju suzbijanja bolesti plesni i rđe.

U 10 l vode 1 kg sveže preslice ili 150 gr sušene da odstoji 12 sati. Sledećeg dana prokuvati tečnost pola sata i ohladiti. Jedan litar ove tečnosti razrediti sa pet litara vode,procediti i prskati biljke.

Limunovu koru možemo da koristimo u borbi protiv bele leptiraste vaši.Jednim litrom ključale vode preliti koru od 4-6 limuna koju smo prethodno iseckali na kockice. Pokrijemo i ostavimo da se ohladi.Zatim procedimo I tretiramo biljke napadnute insektima. Ove vaši napadaju baštenske i kućne biljke pri čemu biljke slabe ,vaši luče i mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice .Vratić deluje protiv grinja, lisnog moljca,rđe na biljkama, plesni i pepelnice.

U 10 l vode potopiti 500 gr svežih listova,stabljika i cvetova ili 30 grama suvih biljaka- kod ove tečnosti treba biti oprezan jer je otrovna za čoveka.Sa vratićem zimi se prskaju biljke, a u toku vegetacije samo zemlja oko biljaka(voditi računa da tečnost ne dospe na biljke zbog otrovnosti).

Crni i beli luk mogu da spreče nastanak plesni. Koriste se kada se pojave grinje i plesan i u slučajevima kada lišće postane smeđe.U 10 litara vode potopi se 500 gr naseckanog crnog i belog luka. Kada tečnost prestane da peni, razredi se desetostrukom količinom vode. Prskamo sa ovim rastvorom zemlju oko biljaka. Od kuvanih ljuski luka može se pripremiti i tečnost za prskanje protiv insekata.Rabarbaru možemo koristiti protiv moljaca koji se hrane lišćem. Sa 6 litara prokuvane vode prelijemo 1 kg svežih listova rabarbare i ostavimo da odstoji 24 sata.

Procedimo posle tog vremena i prskamo ili zalivamo biljke.
Nedostaci biljnih pesticide su kratko vreme delovanja i duži period početka delovanja, što iziskuje veći broj tretiranja, a u nekim slučajevima potrebno je pažljivo rukovanje jer mogu izazvati trovanje ili alergijske reakcije (usled izlaganja većim koncentracijama u kratkom periodu npr. za vreme prskanja gajenih useva).

Povezano

Iz ove kategorije