Radovi u voćnjaku u ovom periodu

Ilustracija: voćnjak u okolini Svrljiga, foto: M.M.
Ilustracija: voćnjak u okolini Svrljiga, foto: M.M.

U oktobru uglavnom sve voćne vrste se nalaze u fazi priprema za prelazak u zimsko mirovanje. Početkom ovog meseca beru se zimske sorte jabuka i krušaka, a krajem, dunja i mušmula.
Uklanjanje suvih grana preporučuje se samo kod jabučastih vrsta voćaka (jabuka, krušaka, dunja), dok kod koštičavih vrsta voćaka, a pre svega breskve i kajsije, u ovom periodu ne treba seći grane i uklanjati preostale plodove sa voćaka, jer sada svaka ozleda predstavlja potencijalni otvor za prodor raznih patogena (gljivica i bakterija).
Berba se obavlja isključivo po suvom vremenu ručno, vodeći računa da se plodovi ne povređuju, takođe se ne preporučuje prskanje hemijskim preparatima. Preduzimanjem blagovremenih mera sprečavaju se velike ekonomske štete, jer većina parazita prezimljava u kori grana ili stabla ili u opalom lišću.

U ovom mesecu se priprema i zemljište za jesenje sađenje voćaka. Radi se riglovanje ili kopanje pojedinačnih jama za svaku voćku za jesenju sadnju voćaka.  Iskopane jame treba ostaviti bar dve nedelje otvorene da bi unutrašnjost bila što duže u dodiru s vazduhom. Vreme je da se mlada stabla zaštite od zečeva i drugih glodara. U rasadniku se vrše pripreme: sadnice se vade, klasiraju i otpremaju kupcima.

Stabla se kreče u jesen , a ne u proleće!

Krečenje stabala je mera koja se takođe primenjuje tokom jeseni, a ne u proleće kako je uobičajeno. Prolećno krečenje ima samo estetski efekat. Za postizanje pravih efekata krečenje se obavlja u jesen. Glavni cilj krečenja je da se ublaži negativno dejstvo niskih temperatura na voćke. Bela boja tokom zime, za vreme jakog osunčavanja, odbija sunčeve zrake čime se umanjuje zagrevanje stabala tokom dana i smanjuje temperaturna oscilacija između dana i noći koja može dovesti do pucanja debla.U rano proleće se kod okrečenih stabala usporava kretanje sokova i početak vegetacije odlaže čime se izbegava negativan uticaj prolećnih mrazeva. Krečna mešavina se priprema od 5 kg negašenog kreča, 0,5kg kuhinjske soli i 250 – 500 gr. sumpora u prahu. Kreč se prvo zagasi, a potom dodaju ostali delovi i razredi sa vodom do željene gustine koja je pogodna za krečenje. Mešavina treba da odstoji dan-dva kako bi bolje prianjala za koru. Osim debla preporučuje se krečenje i dela ramenih grana (do 30cm).

Vreme je za đubrenje voćnjaka !

U voćnjacima u ovom periodu bi najbolje bilo sejati biljke koje služe za zelenišno đubrenje (stočni grašak, grahorica i dr). Osnovno đubrenje voćnjaka je potrebno obaviti u ovom periodu. Upotrebljavaju se kompleksna mineralna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora u odnosu na azot. Dozu mineralnih đubriva odrediti na osnovu rezultata hemijske analize zemljišta u voćnjaku.

Obavezno skupljanje protivgradnih mreža!

Sakupljanje protivgradne mreže je potrebno obaviti pre nastupajućih niskih temperatura i mogućih snežnih padavina.

Povezano

Iz ove kategorije