Temperatura kod proizvodnje brojlera

Ilustracija: pilići, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća
Ilustracija: pilići, foto: Marko Miladinović, Domaćinska kuća

Kod pilića nije razvijen termoregulacioni sistem, već se uspostavlja tek nakon 4 – 5 dana starosti. Prvog dana potrebno je ispod grejača obezbediti temperaturu od 32 – 33 °C. Temperatura ambijenta se postepeno smanjuje i kreće se u sledećim vrednostima: prvi dan 32-33 °C; prve nedelje 30-32 °C; druge nedelje 28-30 °C; treće nedelje 25-28 °C; četvrte nedelje 22-25 °C; pete nedelje 20-22 °C; šeste nedelje i dalje 18-22 °C.

Prvih dana ventilacija je iskljucena a vec nakon 2-3 dana pocinje postepeno provetravanje. Gasovi ne smeju da prelaze određenu granicu: CO2 3,5-4; NH3 0,1; H2S 0,02. Brojlerima je potreban svež vazduh 3-6 m3 vazduha po kg žive mase brojlera na sat. Brzina strujanja vazduha iznad pilića ne bi trebala da bude veća od 0,15-0,25 m/s. Osvetljenje prvog dana treba da bude 24h kako bi svako pile našlo svoje mesto na hranilici i pojilici. Nije poželjno da se meša veštačko sa prirodnim svetlom jer to dovodi do uznimiravanja pilića čak i do kanibalizma. Kako prepoznati da li je pilićima odgovarajuća temperatura?

  • Pilići kojima je pretoplo ce se odmaći od izvora toplote,
  • Pilići kojima je hladno ce se okupiti ispod grejalice i biće bučni,
  • Pilići kojima je temperatura odgovara biće raspoređeni po celom prostoru, i biće aktivni u pogledu  uzimanja hrane i vode.

U tovu brojlera oscilacije u temperaturama direktno utiču na proizvodne rezultate.

Grejanje prostorije može biti: grejanjem cele prostorije (kaloriferima) ili pomoći „kvočki“. „Kvočke“ – grejalice se preporučuju u prve dve nedelje tova.