Koji orah ima najveću cenu

Ilustracija: orah, foto: pixabay
Ilustracija: orah, foto: pixabay

Orah za berbu pristiže tokom druge polovine septembra – oktobra meseca, a skuplja se iz nekoliko navrata. Nije poželjno da otpali plodovi leže na vlažnom tlu duže od 3 dana, zato što će se pojaviti gljivice koje nanose oštećenja jezgru.

Nakon sakupljanja oraha on se čisti od klapine, tj. zelene opne i pere isključivo čistom vodom. Pranje je veoma važno da bi ljuska bila lepe i svetle boje, zato što ljuska, pa čak i jezgro lako pocrni od joda koga u klapini ima veoma puno.

 Neki voćari, prvenstveno veći proizvođači oraha gaje sorte koje imaju visoku cenu u ljusci, zato što je čuvanje i prerada oraha za njih dodatna investicija, zahteva ulaganja u skladišta i mašine za krckanje i čišćenje. Orah se na tržištu isporučuje u ljusci do kraja oktobra meseca.

 

Najveću cenu na tržištu ima kvalitetno i svetlo jezgro. Zato je sušenje neizbežan deo procesa skupljanja oraha i pripreme za prodaju, od koga veoma zavisi ta svetla boja i visok kvalitet jezgra.

Kada se orah ne osuši dobro u kratkom periodu odmah posle berbe, dovode do negativnih posledica, obrazovanja buđi ili izraženog tamnjenja jezgra.

Postoje prirodno i veštačko sušenje. Prirodni način je za slučaj manjih količina, gde se u tanjim slojevima ili na policama sa mrežastim dnom od istegnutog metalnog lima, u veoma dobro provetrenim prostorijama, a bez dejstva direktnog sunčevog svetla, orah suši nekoliko nedelja. Prednosti kod ovog principa sušenja su minimalna ulaganja u opremu i ušteda za toplotnu energiju. Veštačkim putem pomoću kalorifera proces sušenja se ubrzava i traje do 2 dana. U tom slučaju sama brzina sušenja zavisi od vlažnosti oraha u momentu berbe. Nakon pranja orah se u silosima sa ventilatorom i grejačem suši do vlažnosti oko 8%. Nakon toga se kalibrira i pakuje u džakove. Postoji više različitih uređaja za sušenje.

Ilustracija: Orah, foto: S.K.
Ilustracija: Orah, foto: S.K.

Poznati su silosi gde se ventilatorima odozdo uduvava topli vazduh temperature do maksimalnih +41 stepen, kao i otvorene sekcione sušilice koje postepeno mešaju orahe i na taj način pospešuju ravnomerno sušenje. U te svrhe se koriste i komore za sušenje voća. Da smo dostigli 8% vlažnosti, možemo proveriti preko membrane između dve polutke oraha (ako se lomi i puca orah je suvlji). Postoji i precizno merenje pomoću specijalnih merača sa halogenim lampama. Prednosti kod veštačkog načina su mogućnost sušenja velikih količina oraha na malom prostoru, ravnomerno – automatizovano sušenje, brzina i efikasniji plasman i dr.

Nakon sušenja i kalibriranja po veličini, orah se za dalju prodaju ili preradu može čuvati u mrežastim vrećama težine 10 do 20 kg, vrećama od polimerne tkanine, kartonskim kutijama, drvenim ili plastičnim sanducima (u tankom sloju), hladnjači u hermetičnim pakovanjima i dr.

Orah u ljusci može da se čuva dosta duže nego očišćeno jezgro. Ako se orasi prodaju u ljusci defekti ne treba da prelaze 4%, pa ih je potrebno ručno prebrati. Ako je orah namenjen našem tržištu, on se najčešće prodaje očišćen, a nepisano pravilo je da cena sa vremenom raste i najviša je u septembru mesecu. Ako se gaje sorte koje se prve beru, brzo osuše, orah se može prodati već krajem septembra po visokoj ceni, zato što se na pijacama u ponudi nije pojavila sveža berba sitnih proizvođača.

Ukoliko se orah čuva duže posle sušenja ga treba u hladnjači trenutno zamrznuti do -16C, kako bi se uništili insekti i crvići. Nakon toga se orah čuva u skladištu. Prostorija u kojoj se skladišti orah treba biti suva i tamna, zato što sunčeva svetlost ne sme direktno da pada na orah i zagreva ga. Optimalna temperatura skladišta je od -5 °Cdo +10°C, a vlažnost vazduha ne sme da prelazi 70%.

S obzirom da orah zahvaljujući svojoj masnoći lako poprima strane mirise, u prostoriji ne smeju biti drugi plodovi, zimnica ili ostali proizvodi. Takođe ni vlažni podrum ili prostorija nikako ne odgovaraju čuvanju oraha.

Povezano

Iz ove kategorije