Dobar primer i za druge ovčare, sledite ga

Početkom avgusta održana je osnivačka skupština Udruženja odgajivača ovaca Srbije. Za prvog predsednika izabran je  Marko Janković, mladi ovčar iz Donje Sabante, koji je zahvaljujući radu u Švedskoj i tamošnjim iskustvima voljan da radi na unapređenju položaja ovčarstva u Srbiji. On je inače i član švedskog Udruženja ovčara,  a za naš časopis je istakao, da bi srpsko ovčarstvo u poređenju sa švedskim, moralo da bude na mnogo višem nivou, imajući u vidu pre svega klimatske uslove.

„Za samo dva meseca Udruženju je pristupilo više od stotinu članova, koji u proseku imaju šezdeset pet ovaca,  a to znači da sada članovi Udruženja imaju šest hiljada i petsto grla“ objašnjava Janković,  i kaže da većina članova dolazi iz centralne Srbije i Vojvodine, a član se može postati popunjavanjem upitnika na sajtu, ili u pisanoj formi putem pošte. Janković je inače ovčarstvom počeo da se bavi u Srbiji pre tri godine,  kada je nabavio deset grla da bi danas imao preko stotinu.

„Trenutna cena grla je ispod svakog nivoa isplativosti,  pa sam zbog toga odlučio da ih ne prodajem,  već da nastavim dalji odgoj,  a ponekog ovnića smo u međuvremenu iskoristili da se počastimo sa prijateljima“ kaže Janković i dodaje da nije normalno da cena jagnjetine u restoranu bude dve do dve hiljade i dvesta,  a žive vage dvesta dinara za kilogram.

Kada smo ga upitali za savet šta bi preporučio početnicima, Marko nam je rekao da svako ko želi da se bavi ovim poslom treba da počne sa desetak grla i kako stiče iskustvo dalje da tako i uvećava stado. Veliki izazov predstavlja priprema kako kabaste,  tako i zrnaste hrane. On nam je naveo primer da njegovih sto grla pojedu i do četrdeset bala lucerkinog sena dnevno, a svaki dan dobijaju i smešu ovsa, kukuruza i ječma.

„Naravno, količina hrane zavisi i od starosne dobi i perioda u kojem se životinje nalaze,  ali se vremenom stekne iskustvo koje i varira u zavisnosti od rase za koju se opredelite. Kod mene na farmi je zastupljena rasa virtemberg“.

Da bi neko postao član ove organizacije,  potrebno je da se prijavi popunjavanjem pristupnice. Članarina na godišnjem nivou je petsto dinara,  a može se platiti pre prve isporuke kupcima koji budu sarađivali sa Udruženjem. Za sva dodatna pitanja Marka Jankovića, možete kontaktirati na e-mail:  [email protected],  a za više informacija o Udruženju posetite sajt:  www.uoos.rs

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.03.2024.

Uskoro tradicionalna manifestacija „Ovčarski dani“

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

11.12.2023.

Higijena smeštaja i držanja mladih pilića

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca