Volite li klekovaču

Ilustracija: Rakije Stefana iz Bariča
Ilustracija: Rakije Stefana iz Bariča

Prirodna rakija je proizvod dobijen destilacijom, pečenjem, prevrele komine ili kljuka od voća ili grožđa, odnosno destilacijom prevrelih plodova i sokova od voća ili grožđa. Specijalna prirodna rakija je proizvod dobijen od prirodne rakije ili prirodnih destilata, vinskih destilata i destilata voćnih plodova koji su aromatizovani i oplemenjeni dodacima biljnog porekla kao što su razni plodovi i njihovi delovi, aromatično i lekovito bilje i njihova eterična ulja, macerati i ekstrakti dobijeni na bazi prirodnih destilata. Specijalna prirodna rakija može se proizvoditi i destilacijom šumskih plodova.
Specijalne prirodne rakije su:
* klekovača
* travarica
* brinjevac
* anisonka
* mastika
* orahovača i sl.

Klekovača nije rakija koja se proizvodi samo iz plodova kleke-smreke, zbog toga što bi ona bila tako jakog mirisa, da se ne bi mogla piti. Zbog toga se kleka koristi kao začin prirodnim rakijama. Pod nazivom klekovača smatra se destilat prevrele komine voća kome su dodati plodovi kleke, a koji sadrži najmanje 30 vol% alkohola. Ovu rakiju treba konzumirati veoma pažljivo u malim količina, u suprotnom može izazvati znatne zdravstvene probleme.
Pod nazivom travarica smatra se proizvod dobijen od prirodnih rakija ili prirodnih destilata prevrele komine ili kljuka od voća, odnosno grožđa uz dodatak odgovarajućeg aromatičnog lekovitog bilja, odnosno njihovih delova i njihovih eteričnih ulja. Od većeg broja trava najčešće se upotrebljavaju nana, majčina dušica, grančice žalfije, vres, gorki pelin, kantarion, komorač, anis, kleka. Travarica je aperitivno piće, čiji raskošni miris, pun i harmonični ukus očaravaju, a kao jedinstveni napitak blagotvorno deluje na ceo organizam.
Brinjevac se dobija destilacijom prevrelih plodova kleke. Ova rasprostranjena biljka prava je lekovita bomba. Kod nas je ima dosta u zapadnoj i centralnoj Srbiji.

Anisonka je destilat vina, odnosno destilat prevrele komine ili kljuka grožđa kome je pre destilacije dodato oko 0,5 kg ploda anisa na 100 litre rakije.
Mastika je destilat voćne rakije ili komovice kome je pre destilacije dodato 5 do 10 kg anisa na 100 litara rakije i čiji destilat teče preko smole – mastik ili preko mešavine smole sa cimetom, karanfilićima, korianderom, korom agruma i sl. Po završetku destilacije mastike može se dodati šećer.

Klekovača

U „meku“ rakiju šljivovicu (25% vol) se potapaju sveži plodovi bobica kleke u količini od 1% i ostave par dana. Za to vreme iz plodova kleke prelaze aromatična i lekovita jedinjenja u Šljivovicu. Destilacija se vrši zajedno sa plodovima kleke.   Odvajaju se „prvenac“ i „patoka“ (III frakcija), a dobijena srednja frakcija („srce“) je sa dominantnim mirisom kleke. Destilat obično odležava u hrastovim buradima 3-6 meseci, što vodi dobijanju harmoničnog proizvoda dobrog kvaliteta.

Povezano

Iz ove kategorije