Šta raditi u voćnjaku i vinogradu u ovo vreme

Novembar je mesec početka nove proizvodne godine u voćarstvu i vinogradarstvu. Pošto su skinuti plodovi kod svih vrsta voća i vinove loze, može se pristupiti svim redovnim agrotehničkim i pomotehničkim operacijama karakterističnim za ovaj period, prenosi PSSS.

Kod jabuke, kruške, dunje, šljive, breskve, kajsije i višnje, može se u ovom mesecu izvršiti osnovna prihrana NPK đubrivima(NPK=8:16:24, NPK=11:11:23,NPK=15:15:15 i dr.) Koristeći kombinaciju preporučenu na osnovu izvršene analize zemljišta, kod starijih zasada prihrana se vrši ručno ili mašinski po celoj površini a kod mladih zasada prihrana se vrši ručno oko stabla ili u pantljici, ako je gusta sadnja.

Kod jagodičastog voća ova operacija se može obaviti i nešto kasnije, ali obavezno pre pokrivanja letorasta kod kupine. Po završetku prihrane obavezna je osnovna obrada, podrivanje ili oranje, ako međuredna površina nije zatravljena.

Proizvođači koji imaju veće površine mogu pristupiti orezivanju svojih zasada. Rezidba rodnih voćaka usmerena je na regulaciju vegetativnog i reprodutivnog prirasta, odnosno regulisanje redovne i obilne rodnosti i visok kvalitet proizvoda.

Zimska osnovna rezidba mladih voćaka svodi se uglavnom na najmanju moguću meru. Uglavnom se uklanjaju jednogodišnji lastari pri vrhu voditeljice konkurenti i pri osnovnim željenim grančicama. Proređuju se lastari koji imaju nepoželjan položaj, a ostavljaju oni koji imaju dobar raspored. Rezidba na rod se izvodi uklanjanjem oštećenih i polomljenih grana, zatim uklanjanjem jednogodišnjih jakih lastara koji imaju uspravan rast. Bočni i slabi lastari se proređuju. U u suštini voćke nam govore šta ostaviti a šta ostraniti.

Kod mladih zasada može se obaviti prihrana zajedno sa obradom. voćnjak, radovi Kod Oblačinske višnje pre osnovne obrade potrebno je skinuti izdanke u redovima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.10.2023.

FEROMONSKE KLOPKE ZNAČAJNE U ZAŠTITI BILJA

29.07.2022.

Izbor lokacije za podizanje voćnjaka

22.03.2022.

Nahranite svoje voćke na vreme

04.01.2022.

Da li će temperature koje nisu u skladu s godišnjem dobom naškoditi voću

27.12.2021.

Aktuelni radovi u voćnjaku

21.12.2021.

Zaštita mladih sadnica od zečeva i glodara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca