Setva u decembru a sadnja u aprilu

Setva kupusa obavlja se u toplim lejama ili plastenicima sa veštačkim zagrevanjem. Kupus zavisno od reona za ranu proizvodnju seje se od kraja decembra pa do polovine januara. Proces proizvodnje rasada traje od 40-50 dana. Ako se setva obavlja u toploj leji nju treba izgraditi 10-15 dana pre setve. Treba pratiti temperaturu zemljišta u leji i kada postane konstantna tokom 2-3 dana i spusti se ispod 20 C, vrši se setva kupusa. Za setvu je potrebno 8-10 grama semena po metru kvadratnom leje kod proizvodnje pikiranog rasada. Ako se rasad ne pikira onda se seje ređe, sa utroškom 4-5 grama semena po metru kvadratnom.

 

PIKIRANJE – Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama. Kada rasad obrazuje 2-3 lista vrši se pikiranje rasada u posebno pripremljene leje ili u saksije od plastike. Zemljište na kome se izvodi pikiranje je smeša substrata samo u većem procentu baštenske zemlje. Prilikom pikiranja rasada neophodno je da se korenov sistem ne podvija. Potrebno je pikiran rasad zaliti mlakom vodom.

NEGA rasada se sastoji od plevljenja korovskih biljaka, zalivanja, provetravanja i zaštite. U toku proizvodnje rasada zalivanje je redovna mera. Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem. Takođe vodi se računa o zdravstvenom stanju rasada i ako se ukaže potreba vrši se zaštita hemiskim sredstvima. Ukoliko rasad treba da se prihrani vrši se prihranjivanje u fazi dva stalna lista sa oko 30 grama kombino vanih đubriva i KAN-a na 10 litara vode i zalije 1 m kvadratni leje. Posle prihranjivanja rasad zaliti vodom da se speru ostaci đubriva.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.12.2023.

I dalje najprodavaniji

28.11.2023.

Priprema za sadnju voća

09.11.2023.

Korak po korak do kvalitetnog rasada ranog kupusa

12.10.2023.

ZNAČAJNA ŠTETOČINA KUPUSNJAČA

31.07.2023.

Na kom zemljištu uspeva grahorica

26.04.2023.

Zaštita kupusa

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca