Zašto treba piti ovo mleko

Zbog posebne važnosti za ishranu poslednjih godina ovčije mleko se preporučuje i od Svtske zdravstvene organizacije. Njihovi stručnjaci tvrde da se radi o najkvalitetnijoj vrsti mleka, koje je iz neopravdanih razloga neznatno zastupljeno u jelovniku savremenog čovka.
Za razliku od naše, stare civilizacije su znale da cene ovaj proizvod, za koji se vruje da je spasao čovčanstvo. Postoje podaci da je korišćeno još pre osam hiljada godina, kao jedini izvor mlečnih belančevina. Sada je zastupljeno samo tri do pet odsto u odnosu na ostale vrste.

Posebno je zanimljivo da se u zemljama sa najrazvijenijim ovčarstvom, Australiji i Novom Zelendu, uopšte ne proizvodi mleko. Stanovništvu stoje na raspolaganju jedino uvozni delikatesni sirevi, koje koriste u malim količinama. Izuzetak su siromašne afričke i azijske zemlje, gdje je ovčje mleko veoma traženo. Kao i na mediteranskom području, u kojem su i najveći svetski proizvođači ovčijih sireva. To su, pre svega, Turska, Francuska, Grčka, Italija i Španija.

Smatra se da na kvalitet i zdravstvenu ispravnost mleka značajno utiču teški životni uslovi kojima su ovce prilagođene. Zahvaljujući posebno razvijenom imunom sistemu, mala je mogućnost da se u mleku nađu mikroorganizmi koji bi ugrozili zdravlje ljudi.
Inače, sadrži dva puta veću količinu mlečne masti, bogatije je vitaminom C, proteinima i suvim materijama. Jedino je po sadržaju mlečnog šećera, laktoze, izjednačeno s kravljim.
Smatra se da prerađevine imaju veću nutritivnu vrednost od svježeg mleka. Posebno sirevi, koji mogu da se koriste kao izvanredna dijetetska hrana tokom lečenja želudačnih bolesti, dijabetesa i drugih. Dijebetičarima se preporučuje i kiselo mleko, jogurt, napici s dodatkom voća.

Ovčije mjeko je u tehnološkom smislu izvrsna sirovina, jer sadrži visok procenat kazeina u odnosu na ostale belančevine. To znači da se od njega dobijaju najkvalitetniji sirevi. Među poznatim su rokfor, gorgonzola, kačkavalj, paški sir i drugi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Poziv poljoprivrednicima da provere kvalitet sirovog mleka u nacionalnoj referentnoj laboratoriji

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

15.01.2024.

Raspisan Javni poziv za premiju za mleko za 4. kvartal 2023.

12.12.2023.

Kako kozje mleko utiče na zdravlje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca