Kako proizvoditi kamilicu

Kamilica je jednogodišnja, samonikla. Može se uzgajati kao monokultura, ali je intenzivno ne treba uzgajati duže od dve godine. Obiluje aktivnim materijema, a glavni sastojci su lako izdvojivo eterično ulje, 0,3 do 1,3 %.Važni sastojci ulja kamilice su alfa bisabolol, farnezen i bisabolol-oksidi.

Kamilici je potrebna umerena klima i srednje temperature. Već kod 6 ºC klija i raste, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25 ºC. Kada se oblikuju cvetne glavice i nakuplja eterično ulje, dnevne temperature niže od 20 ºC negativno se odražavaju na kvalitet eteričnog ulja. Prilikom nedostatka svetlosti u periodu od pupljenja do punog cveta, kvalitet eteričnog ulja opada. Kamilica dobro podnosi sušu, ali površina zemljišta mora biti stalno vlažna da bi proklijala.  Za uspešnu proizvodnju kamilice vrlo je važna priprema zemljišta.

U prvoj godini proizvodnje posle žetve preduseva zemljište se mora plitko izorati. Orati ne treba dublje od 25 cm, ali se mora odmah obaviti zatvaranje brazde i priprema setvenog sloja da se ne bi isušio i zemlja zgrudvala. Pre setve površinu je potrebno povaljati višedelnim valjcima. U zavisnosti od tipa zemljišta i strukture površinskog sloja, valjanje se obavlja u dva do tri prohoda, sve dok se ne dobije ravna i zbijena površina na kojoj nema tragova propadanja sejalice. Što se tiče plodoreda dobra je svaka pretkultura koja se ukloni pre avgusta jer za setvu u prvim rokovima zemljište treba pripremiti krajem avgusta. Čim se u kamilici pojave višegodišnji širokolisni korovi treba menjati setvenu površinu. Uspešno se gaji i kao monokultura. Kamilica popravlja strukturu zemljišta kao i setveni sloj pseudoglejnih zemljišta obogaćuje humusom, kao i je kao takva primjerena kao pretkultura. Kod nas postoje dve tetraploidne i jedna diploidna sorta kamilice.

Za mašinsku berbu preporučuje se setva tetraploidne (velike cvetne glavice) kamilice jer joj je karakteristika ujednačena visina useva i daje veće prinose cveta i eteričnog ulja.

Seme kamilice je klijavo dve do tri godine, ako je pravilno uskladišteno, a jednom posejano u zemljište ostaje klijavo i više od deset godina. Uz dovoljnu prisutnost svetlosti i vlage, seme proklija već peti dan posle setve. Setva se može obavljati najkasnije do februara, a optimalni jesenji rokovi su od sredine septembra do kraja oktobra. Prvi rok setve je kraj septembra, a poslednji početak novembra. Ukoliko je pravilan raspored padavina u jesen, produženim rokovima setve se postižu zadovoljavajući učinci. U izrazito sušnim jesenima, usevi brže niču i rastu ujednačenije ako se setva obavi u drugom roku. Seme kamilice klija samo ako ima dovoljno svetlosti, pa se seje horizontalno po površini. Setva se ne sme obavljati pri jačem vetru. Ako se kamilica poseje u prvom roku, potrebno je još jednom povaljati površinu, što pri kasnijem roku nije potrebno jer je tada zemljište vlažnije.

Berba (žetva) obavlja se preuređenim žitnim kombajnom. U roku desetak sati se obere 3-4 ha useva kamilice koji nije polegao odnosno 12-16 t svežeg cveta. Prosečan prinos kada su optimalni klimatski uslovi je 4 t/ha svežeg cveta, sa 60 % cveta prve klase. Prinos može varirati od 0,3 do 0,5 kg/ha eteričnog ulja.

Najkvalitetnija kamilica upotrebljava se za dobijanje eteričnih ulja. Lošije klase sveže i otpad od dorade suve kamilice, upotrebljavaju se za sve ostale prerađevine. Prema stanju cveta određuje se zrelost kamilice za berbu. Kada je 70 % cvetnih glavica fiziološki zrelo (još se ne oblikuje seme, latice su u vodoravnom položaju), najbolje je je brati. Da bi se to postiglo treba produžiti jesenji rok sejanja. Ako ne, berba započinje pre nego što je 60 % glavica fiziološki zrelo. Ako 5-6 dana posle berbe padne kiša, za dva nedelje se može obaviti još jedna berba, kojom se dobija i do 50 % prinosa prve berbe.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.03.2024.

Kako se gaji neven

22.03.2024.

Neprocenjiv dar prirode

19.03.2024.

Satura čajevi stigli i do Australije

14.02.2024.

Biljka besmrtnosti

12.02.2024.

Prirodna apoteka u ljutom korenu

18.01.2024.

Cena ovog ulja kao suvo zlato

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca