Nega sobnog cveća preko zime

Sobne biljke svojim izgledom blagotvorno deluju tako što oplemenjuju naš životni prostor i pozitivno utiču na naše zdravlje, ali da bi uživali u njihovoj lepoti, bojama i mirisima, biljke je potrebno negovati tokom cele godine.

Uzgajanje biljaka u kući je pre svega pitanje lične investicije, osmatranja i iskustva. Nije dovoljno kupiti biljku, staviti je u prostoriju i očekivati da će ona sama o sebi da se stara. Da bi vaše biljke uspešno rasle i razvijale se, treba uložiti puno truda i konsultovati se sa stručnjacima ili stručnom literaturom. Poštovanje svih vitalnih zahteva sobnih biljaka nije uvek u saglasnosti sa kriterijumima modernog komfora stanovanja. Uslovi osvetljenja, provetravanja i grejanja koji odgovaraju čoveku, apsolutno su suprotni specifičnosti zahteva sobnih biljaka. Upravo zbog toga dolazi do izražaja senzibilnost onoga ko gaji biljke i uživa u njima.

Dolaskom hladnijeg vremena posebnu pažnju treba obratiti na negu sobnog bilja, na zalivanje i po svaku cenu izbegavati da se biljke izlažu promaji, a sa presađivanjem treba sačekati do proleća. Samo one biljke koje dobijemo na poklon i ukoliko nakon nekog vremena primetimo da je korenje krenulo da izlazi kroz rupe na saksiji, u tom slučaju je opravdano presađivanje biljaka tokom zime. Ako smo primorani da to uradimo, onda koristimo novu zemlju, a biljke presađujemo u broj do dva broja veću saksiju.
Tokom zime sobnim biljkama najviše nedostaju toplota i svetlost. Zbog toga posebnu pažnju treba obratiti da vazduh u sobi ne bude suviše suv. Biljke ne smeju da se izlažu naglim temperaturnim promenama, pa prilikom provetravanja biljke treba skloniti sa promaje, jer se može desiti da im opadne lišće.

Ilustracija: cveće, foto: G,Đ.
Ilustracija: cveće, foto: G.Đ.

Potrebe biljaka za vlažnim vazduhom su različite. Vlažnost vazduha možete da povećate orošavanjem odstajalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim časovima ili postavljanjem raznih posuda sa vodom na radijatore ili peći. Važno je da se biljke drže na udaljenosti od dva do tri metra od izvora toplote. Pogrešno je verovanje da je za biljke tropskog porekla, u kući dobro da budu u pregrejanim prostorijama. Temperatura i vlažnost usko su povezani, tako da povišenu temperaturu u prostoru redovno prati suv vazduh. Što je biljci toplije, potrebna joj je veća vlažnost vazduha. Prvo, da bi nadoknadila prirodnu transpiraciju, drugo, da bi bolje podnela visoke temperature.

Kada je u pitanju temperatura, tropske biljke držite na svetlom mestu pri temperaturi od 20 do 22 °S, zalivati ih tako da im je supstrat umereno vlažan. Što je viša temperatura, to je biljkama potrebno više svetla! Temperatura vazduha u prostoriji treba da bude između 15 i 20 °C. Pojedine biljke kao datura, oleander, limun, maslina, bugenvilija, neke palme, hristov venac, hrizanteme treba držati na temperaturi od 4 do 10 °C a tokom zime redukovati im zalivanje tek da je zemlja minimalno vlažna. Ciklame i azaleje vole hladniji prostor kada temperatura iznosi 10 do 13 °. C Kaktusi se čuvaju u svetloj prostoriji gde temperatura ne sme da bude niža od 8°S i ne treba ih zalivati do marta da bi naredne godine cvetali. Treba imati na umu i da je većina biljaka sposobna da se prilagodi uslovima manje toplote u odnosu na svoje biološko stanište (biotop). Zato je najbolje da se postepeno aklimatizuju, izlaganjem sve nižoj temperaturi. Razliku od 5 °C između dnevne i noćne temperature podnosi većina biljaka.
Podizanje temperature podrazumeva da biljke nikada ne treba da stoje u neposrednoj blizini izvora toplote. Ukoliko u kući imate kamin, biljke treba postaviti što dalje od njega. Ako se opredelite za centralno grejanje, za biljke je idealno da radijatori budu što veći. To će omogućiti da se smanji temperatura izvora grejanja i da se prostorija ravnomernije zagreva. U stanu, sistem podnog grejanja ne odgovara biljkama jer suviše suši vazduh.

Smanjenje temperature je veoma važno. Mnogo je lakše osvežiti jednu prostoriju nego je zagrejati. Veoma je teško kontrolisati biljke ukoliko je temperatura iznad 22 ili 24 °S. Klima uređaji imaju manu jer isušuju vazduh. Ipak klima uređaji mogu se povremeno koristiti, ali biljku je u tom slučaju neophodno zalivati raspršivačima vode tj. orošavati ih. Najbolji način za rashlađivanje prostorije je provetravanje.

Po pravilu, biljke u jesen smanjuju potrošnju vode na minimum, odnosno za zalivanjem. Zato ih stalno pratimo, a količinu zalivanja prilagođavamo njihovim potrebama. Sa zahlađenjem (padom temperature) biljke automatski redukuju potrošnju vode, jer se usporavaju njihovi fiziološki procesi. I zato se povećava rizik od prekomernog zalivanja i pojava mogućnosti truljenja korena. Koliko treba zalivati neke biljke zavisi od vrste, mesta na kome se nalazi, kao i temperature u prostoriji. Ako je soba svetla i topla, biljke treba češće zalivati. Biljke koje cvetaju u toku zime treba češće zalivati, a one koje se u to vreme odmaraju ređe.

žegotina na listovima nežnijih vrsta. Biljke možete čuvati na prozoru. Svaki prozor pruža različitu količinu svetlosti. Severni prozori izloženi su manje intenzivnoj i velikoj količini svetlosti, idealni za svo cveće, pa i kaktuse. Južni i istočni prozor pruža najveću količinu svetlosti, pa je potrebno zaseniti ih zavesom.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca