Tri pravila za zalivanje biljaka

Ilustracija: prolećno cveće, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: prolećno cveće, foto: Domaćinska kuća

Prvo, ne smete zalivati tako da saksija neprestano stoji u podlošku ili u ukrasnoj saksiji punoj vode. Drugo, zalivati treba mekom vodom, bez karbonata i hlora, po mogućnosti kišnicom, a ako je nemate prokuvanom ili odstajalom vodom. Treće, zalivati treba vodom koja mora imati bar temperaturu prostorije u kojoj se biljke nalaze, a još je bolje ako je nešto toplija. Zalivanje hladnom vodom i leti i zimi biljkama škodi.

Ako je temperatura u stanu veća od 20 °C, u sredinu rozete bromelija (lisnate i cvetajuće biljke kao što su ananas, indijansko pero, tilandzija, ehmeja) treba sipati vodu, ali ne kvasiti suviše supstrat. Palme zalivati jedanput u 10 do 15 dana. Dracenu, kroton i fikuse zalivati jedanput u 10 do 15 dana. Božićni kaktus koji cveta u decembru i januaru ne treba zalivati sve dok se ne pojave cvetni pupoljci. Biljke koje cvetaju u toku zime ili krajem zime, obično se zalivaju svaka dva do tri dana, čim se primeti da se zemlja prosušila. Ovo važi i za ciklame, kamelije, azaleju. Afričke ljubičice, iako cvetaju u toku zime ne podnose mnogo vlage, pa ih treba zalivati umereno iz tacne.

Na zalivanje kaktusa i sukulenata (biljke mesnatih listova) treba u toku zime zaboraviti, ukoliko se čuvaju na temperaturi od 8 do 10 °C. Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, zalivaju se na 20 do 30 dana. Biljke koje u toku zime zahtevaju hladnije mesto i temperaturu od 5 do 10 °C zalivaju se tek toliko da ne budu suve. Vodena palma mora biti dobro zalivena tokom cele godine. Voda za zalivanje treba da odstoji i da bude sobne temperature. Ostavite vodu da odstoji pre zalivanja bar 24 sata ili u nju dodajte malo sirćeta. Sirće će smanjiti pH vrednost vode i doprineti da biljka bolje iskoristi hranljive sastojke u njoj. Najbolje je prirodno jabukovo sirće koje je bogato mineralima.
Suviše ili premalo svetlosti može ograničiti rast biljke.

Nedostatak svetlosti čini da biljka izgleda slabo, isušeno i istanjenih listova. Suviše svetlosti takođe smeta. Direktno izlaganje suncu duže od 1 do 2 sata dnevno može dovesti do pojave ožegotina na listovima nežnijih vrsta. Biljke možete čuvati na prozoru. Svaki prozor pruža različitu količinu svetlosti. Severni prozori izloženi su manje intenzivnoj i velikoj količini svetlosti, idealni za svo cveće, pa i kaktuse. Južni i istočni prozor pruža najveću količinu svetlosti, pa je potrebno zaseniti ih zavesom.

Veoma je važno da ne postavljate biljke pored ulaznih vrata u zimskom periodu. Nagli, česti ulasci svežeg vazduha bili bi po njih fatalni. Imajte na umu ovu pojavu kada kupujete biljke zimi. Ne uzimajte nikada biljke koje su bile pod vedrim nebom, sigurno je da su ostale preosetljive zbog loših uslova držanja. Mnogim osetljivim vrstama kao što su orhideje, biljke mesožderke i većina biljaka dlakavih listova prija blizina ventilatora koji se okreće malom brzinom.

 

Povezano

Iz ove kategorije