Šta se radi u ovo vreme na pčelinjaku

Ilustracija: košnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: košnice, foto: Domaćinska kuća

TOKOM januara pčelar ima obavezu da makar jednom nedeljno obilazi pčelinjak. U zimskim mesecima je važno da pčelinjak bude zaštićen od vetra i okrenut prema sunčanoj strani. Sneg se skida sa leta košnica dok se sa krova ne skida jer je odličan izolator. Ukoliko je više snega na košnici pčele potroše manje hrane.

Mrtve pčele koje se nađu na letu takođe treba redovno uklanjati. Kada se podiže krov košnice proverava se utopljavajući materijal i ako je mokar zamenjuje se suvim i čistim. Zbog ventilacije on ne sme da „zadihtuje”. Kada sneg počne da se otapa uklanja se pažljivo sa poletaljki da ne bi preko noći zaledio i zatvorio leto, što bi moglo izazvati uginuće društva.

Za vreme zime miševi i poljske voluharice pričinjavaju najveću štetu pčelinjaku, jer košnice svojom toplotom i materijalom za ishranu pružaju ovim glodarima veoma povoljnu sredinu za zimovanje. Najčešće ulaze u košnicu kroz leto ili otvore koje sami prave na osetljivim mestima. Kad prodru u košnicu jedu saće, med, cvetni prah i same pčele. Pčele su tokom zime slabo pokretljive i ne pružaju nikakav otpor, pa ovi glodari izgrizu i iskidaju saće.

Povezano

Iz ove kategorije