Jedna od opasnih bolesti pčela

Ilustracija: pčele izvan košnice, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčele izvan košnice, foto: Domaćinska kuća

Etinioza je prvo primećena u severnoj Americi i južnoj Africi, ali se proširila i u drugim delovima sveta,  pre svega uvozom inficiranih rojeva. Etinioza se razmnožava i širi unutar pčelinjeg društva, ali za razliku od varoe koja napada pčele, ove bubice se hrane medom, polenom i hranom za pčele, koje usled nedostatka iste umiru od gladi. Odrasle jedinke ovog parazita dodatno se hrane preko pčela radilica. Posebno je opasno što se ovaj parazit vrlo brzo širi po košnici. Ženke polažu beličasta jaja veličine 1,4 x 0,26 mm i to najčešće u prostorima između ramova i zida košnice. To predstavlja veliki problem za pčelare koji, ukoliko ne sumnjaju na ovu bolest, često je i ne primete,  dok parazit već nije zahvatio dobar deo košnice.

Zanimljivo je da nakon deset do 14 dana kada narastu do prepupalnog oblika napuštaju košnicu i ukopavaju se u zemlju ispod košnice na dubinu od jedan do deset santimetara gde se razvijaju  u lutke.

Kod jakih infekcija može se uočiti kako fermentisani med curi iz ćelija saća, kao i iz ulaza u košnicu. Visina štete od ove infekcije, odnosno zaraze pčelinjeg društva malom košničnom bubom zavisi od klime, jačine pčelinjeg društva i drugih uslova u pčelinjaku. Ova buba može da izazove kolaps pčelinjeg legla i dovodi do bežanja odraslih pčela iz jako inficiranog društva. Stručnjaci su utvrdili da ova buba može da napravi veliki problem,  posebno u područjima sa visokom temperaturom i vlagom vazduha. Osim u samoj košnici može da izazove probleme u objektima za vrcanje meda, čuvanje i skladištenje meda, voska i drugih pčelinjih proizvoda. Košnična buba se može uneti u zemlju i proširiti uvozom matica, rojeva pčelinjih društava, uvozom meda i drugih pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i zrelog voća i biljaka iz zaraženih područja.

Dijagnoza ove bolesti postavlja se detaljnim pregledom košnice, posebno dela između ramova i zida košnice gde se buba najčešće skriva. Treba povremeno proveravati i zemlju ispod košnice kako bi se uočile larve ukoliko ih ima. U borbi protiv ovih parazita najčešće se koriste hemijski tretmani i to dvojako, tretiranjem košnica,  i prskanjem zemljišta oko košnica. Radi što bolje efikasnosti stručnjaci ističu da je potrebno oba ova tretmana sprovoditi istovremeno. U košnicama mogu da se koriste i trake impregnirane coumaphos-om ili emulzionim koncentratom 40% permetrina. Ova koncentracija permetrina se koristi i za tretiranje zemljišta oko košnica.

Povezano

Iz ove kategorije