U porodičnu vinariji Stanimirović na vrhunsko vino

Ilustracija: Jelena i Žarko Stanimirović
Ilustracija: Jelena i Žarko Stanimirović

Vinogradarstvo u Srbiji, kao i širom sveta, spada u sektore privrede koji su najosetljiviji na klimatske promene. Razlog tome je što vremenske prilike utiču u velikoj meri, ne samo na visinu prinosa i kvalitet grožđa, već i na aromu, ukus i kvalitet vina kao krajnjeg produkta.

Dobri vinogradari znaju da je za vrhunsko vino neophodna kvalitetna vinova loza, pravo zemljište i dovoljno sunca.

Sve više  poljoprivrednika se  odlučuje za podizanje vinograda, i spravljanje vina.

U selu Jabuka, kod Pančeva, nalazi se porodična vinarija Stanimirović.  Žarko i Jelena počeli su da proizvode vino i rakiju za svoje potrebe, dok nisu uvideli da mogu da ponude kvalitetna vina i rakiju, i da se pojave na tržištu.

Ilustracija: Iz vinarije Stanimirović, foto: Fb stranica Vina Stanimirović
Ilustracija: Iz vinarije Stanimirović, foto: Fb stranica Vina Stanimirović

,, Svi vinogradari odlično znaju da ako žele kvalitetno grožđe i visoko kvalitetno vino onda uvek ima posla u vinogradu. Od pravilno izvedenih agrotehničkih mera još od aprila meseca zavise količina i kvalitet roda. Svako područje gajenja vinove loze usled različitih meteoroloških uslova se nalazi u nejednakim fazama i podfazama razvoja. Zato je teško dati tačno određene datume izvođenja pojedinih radova, ali se zato vinogradari moraju na vreme informisati o aktuelnim poslovima u vinogradima, priča nam Žarko, i dodaje: krenuli smo sa jednim  malim  porodičnim vinogradom, trenutno imamo oko  ha vinograda i ha voćnjaka.

Od vina proizvode  barikirana vina koja koja po godinu dana odležavaju u hrastovom buretu, zapremine 225 l, a potom se flaširaju i ostave da odleže. Od barik vina u ponudi imaju  Merlot barrique, berba  iz 2017. i 2018. godine i Kabernet barrique, u ponudi trenutno berba iz 2016. godine.

,, Merlot Barrique je sličan Caberneu, ali je mekaniji, manje reskog ukusa koji vuče na šljive i crni ribiz. Merlot Barrique ističe se po obogaćenoj aromi, punim i dobro izbalansiranim ukusom, „ priča nam Jelena i  dodaje:

Od belih vina imamo Tamjaniku i Sovinjon  blanc, zatim roze vina od Merloa. Tu su takođe desertna vina Beli bermet i Crveni bermet,  koji privlače pažnju neobičnom  aromom i zanimljivim ukusom.

Ilustracija: Iz vinarije Stanimirović, foto: Fb stranica Vina Stanimirović
Ilustracija: Iz vinarije Stanimirović, foto: Fb stranica Vina Stanimirović

Za mnoga vina su nagrađivani na vinskim festivalima kao što je Vino fest u Vršcu, Vinski festival u Temerinu, Vinarijada u Dolovu, Vinski dani u Orlovatu.

Najnagrađenije vino je Merlot barrique iz 2017. godine, i više puta je nagrađen zlatnom medaljom i beli bermet sa kojim su na Vino festu 2019. u Vršcu bili pobednici za desertna vina. Ono što izdvaja vršački Vinofest od sličnih sajmova u zemlji, jeste mogućnost da se na ovom sajmu degustiraju, ocene i kupe vina koja se u Srbiji inače ne mogu naći, a osvajanje zlatne medalje prestiž je među vinarima.

Ilustracija: Vinograd Stanimirovića, foto: Stanimirović
Ilustracija: Vinograd Stanimirovića, foto: Stanimirović

Ljubitelji vina tokom ove manifestacije mogu da, uz zvuke vojvođanske tamburice, degustiraju najkvalitetnija vina i uživaju u gastronomskom specijalitetima domaće kuhinje.

,, Planiramo da povećamo proizvodnju grožđa, i podignemo nove zasade. Prošla godina je usporila poslovanje, svi znamo i zašto, ali se nadamo da će ova godina biti bolja, i da će se otvoriti nove mogućnosti za male poljoprivredne proizvođače, kao što smo mi, kaže nam Jelena na kraju razgovora.

Povezano

Iz ove kategorije