Pad sadržaja mlečne masti kao posledica kiselih indigestija

U organizmu krava, sirćetna kiselina je glavni materijal za sintezu mlečne masti. Pad njenog sadržaja jedan od glavnih indikatora kiselih indigestija. Naravno krave, u ovoj fazi laktacije i prirodno imaju niži sadržaj mlečne masti nego u kasnijim fazama. Zato kod tumačenja rezultata hemijske analize mleka treba biti oprezan. Najbolje je konsultovati se sa stručnjakom (agronom ili veterinar). Drastični padovi sadržaja mlečne masti, naročito u situacijama kada su to vrednosti niže od sadržaja proteina u mleku, neminovno upućuju na ozbilje poremećaje u ishrani, kako tekućoj, tako i minuloj, naročito ukoliko je to propraćeno previše slabom kondicijom krava. Zaključak je da kisele indigestije predstavljaju osnovni problem. Nizak apetit i visoka proizvodnja mleka, nameću povećanje udela suve materije iz koncentrata u obroku. Ova pojava dolazi od pada sadržaja mlečne masti, zbog veće aktivnosti amilolitičke nego celulolitičke mikroflore buraga. Takođe i pH buraga pada. U obroke se uključuju puferne materije.

DOZE PUFERA:
-Natrijumbikarbonat/A/ (110-225 g/dan);
-Magnezijumoksid/B/ (50-90 g/dan);
-kalijum bikarbonat (270-410 g/dan);
-natrijum bentonit (450-700 g/dan);
A=0,75 % SM
A : B =2:1

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.07.2023.

Smeštaj krava za proizvodnju mleka u letnjem periodu

16.12.2022.

Mašinska muža krava

30.11.2022.

Kako ishrana utiče na kvalitet mleka

10.11.2022.

Zasušenje krava-priprema i početak za narednu laktaciju

31.10.2022.

Pravilna muža za dobar kvalitet mleka

07.06.2022.

Uticaj visokih tempertura kod životinja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca