Senad Mahmutović: Dalji rast izvoza voća

Arhiva,Çaglom Gultekin Tosbat. arhiva Senada Mahmutovića
Ilustracija: Senad Mahmutović, Arhiva,Çaglom Gultekin Tosbat. arhiva Senada Mahmutovića
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, državni sekretar i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su u sedištu Turske razvojene agencije TIKA u Beogradu sa direktorkom za Srbiju Çaglom Gultekin Tosbat o dosadašnjoj saradnji i planovima, saopšteno je iz ministarstva. Akcenat u razgovorima bio je na plasmanu maline i borovnice, kao i proizvodnji industrijske jagode, o čemu su nedavno razgovarala i dva ministra na sastanku u Istanbulu.
Srbija je 2019. godine izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 mil EUR.
– U Srbiji je brovnica zastupljena na 1.612 hektara u 2019. godini, a 2020. očekujemo mnogo veću proizvodnju i površine jer je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica, a mi kao resorno Ministarstvo subvencionišemo ovakve investicije.
Mahmutović je rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline, pa je prema poslednjim podacima izvoz srpkog strateškog voća premašio 215 mil EUR u 2019. godini.
Imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat.

Povezano

Iz ove kategorije