Ko mora da se upiše u Vinogradarski registar

Ilustracija: stono crno grožđe, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: stono crno grožđe, foto: Svetlana Kovačević

Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar. U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.

Ističu da je vođenje Vinogradarskog registra i Vinarskog registra sa ažurnim podacima od velikog znčaja i sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz usklađivanja sa propisima Evropske unije.

Imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se vinogradarsko – vinski sektor u EU finansira  sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar“, objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.

Precizirano je da su podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar.

Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.

Navode da se upis proizvodjača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može uvek obaviti.

Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu da pronađu na http://www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

 

Podeli    Tvituj    Pošalji

Povezano

Iz ove kategorije

Ilustracija: ovce, foto: S.K.

Dan ovčarstva

Udruženje odgajivača ovaca Srbije 15.maja 2021.godine organizuje prvi „Dan ovčarstva 2021“. Manifestacija će se održati

Opširnije »